GIS ostrzega: chipsy z Lidla wycofane z powodu konserwantów

19.03.2020
Aktualizacja: 19.03.2020 09:51
Chipsy z Lidla wycofane
fot. shutterstock

GIS poinformował o wycofaniu serii chipsów z Lidla. Znajdowało się w nich za dużo konserwantów, m.in. dwutlenek siarki. Sprawdź szczegóły ostrzeżenia. 

GIS ostrzega: chipsy z Lidla wycofane

Na stronie GIS pojawił się komunikat: W trosce o Państwa zaufanie do standardów jakości i bezpieczeństwa produktów Lidl, wycofujemy z rynku artykuł „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020. Jako odpowiedzialny społecznie i świadomy przedsiębiorca na pierwszym miejscu zawsze stawiamy jakość i bezpieczeństwo oferowanych przez nas produktów, dlatego też aby sprostać Państwa zaufaniu przeprowadzamy kilka tysięcy badań rocznie w akredytowanych, niezależnych, zewnętrznych laboratoriach. Ostatnie badanie produktu „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020 wykazało obecność niedeklarowanego konserwantu – dwutlenku siarki. Klienci mający alergię na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu i zastosować się do komunikatu. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.

Lidl_baner_880x660_SnackDay

Ze względu na powyższe zapraszamy do zwrotu artykułu (również napoczętego) w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu. Zwrot towaru dotyczy wyłącznie produktu „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020. Wszystkie inne produkty sprzedawane przez Lidl, w szczególności pod marką Snack Day, nie są objęte wycofaniem.

Lidl przeprasza wszystkich konsumentów, którzy kupili wskazany produkt, za zaistniałą sytuację i zapewnia, że grono specjalistów każdego dnia dba o bezpieczeństwo oferowanych artykułów.

Źródło: GIS, Lidl