Zamknij

Tego jedzenia nie łącz z lekami. Czego nie jeść zażywając leki?

04.11.2021
Aktualizacja: 04.11.2021 12:47

Stosując leki regularnie, należy pamiętać o tym, by odpowiednio je zażywać. Liczy się nie tylko dawkowanie i czas zażywania leku, ważne jest także to, co jesz. Tłuszcze, nabiał, błonnik i inne produkty żywnościowe mogą zaburzać działanie leków. Wyjaśniamy, jakiej żywności nie łączyć z lekami.

Jakiej żywności nie łączyć z lekami?
fot. Shutterstock

Niektóre produkty żywnościowe mogą wchodzić w interakcje z lekami, prowadząc do osłabienia lub potęgowania ich działania. To niebezpieczne, bo osłabienie działania leku może powodować, że nie spełni on swojej roli, natomiast potęgowanie działania preparatu prowadzi do występowania efektów ubocznych. 

Tego jedzenia nie łącz z lekami. Lista żywności

Regularne jedzenie posiłków jest wskazane podczas terapii lekami. Niektóre preparaty należy przyjmować przed posiłkiem, inne po a jeszcze inne w trakcie jedzenia. Należy jednak wiedzieć, że to, co spożywamy, może mieć wpływ na działanie leków. 

Jakiej żywności nie łączyć z lekami? Które leki mogą wchodzić w interakcję z pożywieniem?

Tłuszcze: spożywanie posiłków z dużą zawartością tłuszczu może potęgować działanie leków, zwłaszcza tych, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach (leki przeciwdepresyjne, β-adrenolityczne, przeciwpasożytnicze).

Na tłuste pokarmy powinny uważać zwłaszcza te osoby, które regularnie przyjmują leki na astmę lub przewlekłą obturacyjną chorobę płuc, ponieważ tego typu preparaty zawierają teofilinę, która w połączeniu z wysokotłuszczowymi posiłkami bardzo szybko się wchłania. Wtedy stężenie leku we krwi wzrasta, co powoduje jego nasilone działanie, wywołując silne pobudzenie i kołatanie serca.

Błonnik pokarmowy: duża zawartość błonnika może osłabiać działanie leków, ponieważ substancje lecznicze nie wchłaniają się w przewodzie pokarmowym do krwi, lecz są wiązane przez obecne tam cząsteczki błonnika i w taki sposób wydalane z organizmu.

Produktów z dużą zawartością błonnika powinny unikać osoby przyjmujące leki na niewydolność krążenia, a także leki przeciwdepresyjne. Źródła błonnika to przede wszystkim: produkty zbożowe pełnoziarniste, owoce i warzywa. 

Dojrzewające wędliny i sery: tyramina występująca w tych produktach powstaje przy udziale bakterii. Im dłużej sery i wędliny są przechowywane, tym większe jest stężenie tej substancji. Tyramina jest metabolizowana w organizmie przez enzym, który zostaje zahamowany pod wpływem niektórych leków przeciwdepresyjnych (Mobemid, Moklar). Substancja ta zaczyna się więc kumulować, a to wywołuje efekty uboczne, takie jak zawroty głowy, wzrost ciśnienia krwi.

Nabiał (wapń): jony wapnia występujące w serach, jogurtach, mleku zmniejszają wchłanianie i osłabiają działanie leków. Wapń tworzy z niektórymi substancjami nierozpuszczalne kompleksy, które są wydalane z organizmu. Na nabiał powinny uważać osoby zażywające antybiotyki tetracyklinowe oraz fluorochinolony, a także przeciwnadciśnieniowe beta-blokery i preparaty do leczenia osteoporozy.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: gdziepolek.pl