Okiem eksperta: Leki kontra żywność, czyli na co musisz uważać

Aleksandra Supryn
01.11.2015 14:07
Okiem eksperta: Leki kontra żywność, czyli na co musisz uważać
fot. Leki kontra żywność. Na te produkty uważaj, gdy przyjmujesz leki!

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że działanie niektórych leków stosowanych podczas choroby może być zaburzane przez produkty, które spożywa na co dzień. Na czym polegają interakcje leków z żywnością? Sprawdź, jakich produktów lepiej unikać podczas leczenia.

Niektóre leki wchodzą w interakcje z niektórymi produktami żywnościowymi. Na czym one polegają? Na przykład może się zwiększyć lub zmniejszyć wchłanianie leku, zmienić metabolizm oraz wydalanie leku, co może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia pacjenta. Aby uniknąć takich sytuacji, lepiej sprawdzić, czego z czym nie można łączyć.

Tłuszcze kontra leki

Tłuszcze stanowią główne źródło energii dla naszego organizmu, umożliwiają transport witamin oraz produkcję hormonów. Niestety zwiększają także wchłanianie niektórych leków. Spożywając je z β-adrenolitykami – lekami stosowanymi np. przy nadciśnieniu tętniczym czy arytmii – może dojść m.in. do niewydolności serca. Ważną grupą są również leki antydepresyjne, które wchodząc w reakcje z lipidami powodują zaburzenia świadomości, napady drgawek, zaburzenia snu oraz spadek ciśnienia tętniczego. Ponadto, należy zachować szczególną ostrożność przy przyjmowaniu leków przeciwpasożytniczych i rozszerzających oskrzela.

Zobacz także: Masło kontra margaryna - co wybrać?

Błonnik kontra leki

Błonnik wspomaga prawidłową pracę jelit oraz zapobiega otyłości lub miażdżycy. Stosowany z lekami antydepresyjnymi oraz nasercowymi, zmniejsza ich wchłanianie, co skutkuje zmniejszonym lub całkowitym brakiem działania terapeutycznego, a w konsekwencji narażeniem życia chorego.

Jony wapnia kontra leki

W produktach, takich jak mleko, sery czy jogurty, zawarte są jony wapnia, które z lekami tworzą nierozpuszczalne sole wapnia. Przy spożywaniu ich wraz z antybiotykami, głównie stosowanymi przy zakażeniach dróg oddechowych i moczowych, może dojść do osłabienia działania leku nawet o 50 proc. Na nabiał należy również uważać, przyjmując leki na osteoporozę.

Ważne! Powyższych produktów najlepiej nie stosować co najmniej 2 godziny przed i 1 godzinę po przyjęciu leku.

Zobacz także: Einstein żywienia radzi: Chcesz być zdrowy? Nie jedz mięsa i mleka!

Tyramina kontra leki

Tyramina jest zawarta w serach dojrzewających, niektórych winach, produktach mięsnych, owocach (awokado, banany, figi). Połączenie ich z niektórymi lekami antydepresyjnymi lub przeciwgruźliczymi prowadzi do wystąpienia objawów, takich jak: gwałtowny wzrost ciśnienia krwi, uczucie kołatania serca, ból głowy, nudności, wymioty.

Sok grejpfrutowy kontra leki

Sok grejpfrutowy jest źródłem witaminy C czy potasu. Niestety niektóre składniki zawarte w nim zaburzają metabolizm leków w wątrobie lub jelicie cienkim, co często prowadzi do poważnych zatruć. Połączenie go z lekami przeciwhistaminowymi grozi zaburzeniami rytmu serca. Co więcej, nie powinno się pić soku z grejpfruta podczas stosowania leków obniżających cholesterol we krwi oraz leków uspokajających. Aby uniknąć interakcji, najlepiej zrezygnować z soku co najmniej 4 godziny przed i po zażyciu leku.

Kofeina kontra leki

Kofeina zawarta jest nie tylko w popularnej kawie, ale także np. w coli lub napojach energetycznych. W reakcji z niektórymi lekami może powodować bóle głowy, bezsenność, rozdrażnienie, przyspieszoną czynność serca. Są to preparaty zawierające teofilinę (substancję pomocną w leczeniu astmy oskrzelowej i przewlekłym zapaleniu oskrzeli). Dodatkowo kofeina zwiększa działanie przeciwbólowe, np. aspiryny.

Alkohol kontra leki

Nawet niewielka ilość alkoholu zaburza prawidłowy metabolizm większości leków, zwiększając ich działanie. Są to m.in. leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, nasercowe, przeciwalergiczne, przeciwdepresyjne, nasenne.

Pijąc alkohol i przyjmując jednocześnie kwas acetylosalicylowy (Aspiryna, Polopiryna) lub ibuprofen (Ibuprom, Nurofen), następuje zwiększone ryzyko uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Natomiast w połączeniu z paracetamolem wzrasta prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby, co może objawiać się osłabieniem, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, wystąpieniem żółtaczki.

Przeczytaj więcej na ten temat: Lekarze ostrzegają: Nie wolno łączyć leków z alkoholem!

Czy leki mogą wpłynąć na wchłanianie składników pokarmowych?

Tak, zażywając leki istnieje możliwość zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych, powodująca ich niedobory w organizmie. Dotyczy to często witamin z grupy B. Jednak dysponujemy jeszcze niewielką ilością informacji o zaburzeniach tego typu.

O czym należy pamiętać podczas leczenia?

  1. Leki popijaj szklanką letniej wody.
  2. Nie mieszaj leków z posiłkiem (chyba, że lekarz zaleci inaczej).
  3. Nigdy nie łącz leków z alkoholem.
  4. Nie zażywaj leków razem z preparatami witaminowymi.
  5. Przed zażyciem leku przeczytaj ulotkę.
  6. Gdy nadal masz wątpliwości, zapytaj lekarza lub farmaceutę.

___

Aneta Moskalik/ mk