Zamknij

Bierzesz takie suplementy? Masz większe ryzyko zachorowania na COVID-19

06.09.2022 10:31
Kwas foliowy a COVID-19
fot. Shutterstock

Witamina B9 bywa nazywana "superwitaminą", bo jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć kwas foliowy pełni różne ważne funkcje, to jego nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Nowe badanie sugeruje, że przyjmowanie dużych dawek suplementów z kwasem foliowym może zwiększać ryzyko zakażenia i zgonu z powodu COVID-19.

Kwas foliowy to syntetyczna forma witaminy B9. Niski poziom kwasu foliowego wiąże się między innymi ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu i wad wrodzonych. Dlatego jest to często przepisywany suplement, zwłaszcza w przypadku kobiet w wieku rozrodczym, ponieważ zmniejsza ryzyko powstawania wad wrodzonych u płodu. Zalecany jest także przy niedokrwistości sierpowatokrwinkowej, u osób otrzymujących leki przeciwpadaczkowe oraz  w celu złagodzenia niektórych skutków ubocznych u pacjentów przyjmujących metotreksat.

Nowe badanie wykazało, że duże dawki kwasu foliowego mogą sprzyjać zakażeniom i zgonom z powodu COVID-19. Wyniki opisano na łamach "BMJ Open".

"Ryzyko zakażenia i śmierci wyższe u osób leczonych kwasem foliowym"

Naukowcy z University of California Davis Health i University of Alabama w Birmingham (USA) oraz University of Queensland (Australia) i University of Otago (Nowa Zelandia) przeanalizowali dane dotyczące 26 033 osób z COVID-19 zapisanych do brytyjskiego BioBanku, głównej bazy danych biomedycznych zawierającej informacje na temat zdrowia pół miliona osób. Okazało się, że brytyjscy pacjenci, którym wystawiono receptę na kwas foliowy byli 1,5 raza bardziej narażeni na zachorowania na COVID-19. Byli również 2,6 razy bardziej narażeni na zgon z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.

- Zbadaliśmy, czy diagnoza COVID-19 i zgon na skutek tej choroby były związane z dużymi dawkami kwasu foliowego – pięciokrotnie przekraczającymi bezpieczną górną granicę – przepisywanymi pacjentom z różnych medycznie zatwierdzonych wskazań. Stwierdziliśmy, że ryzyko zakażenia i śmierci z powodu COVID-19 było znacznie wyższe w grupie leczonej kwasem foliowym – powiedział współautor badania, prof. Ralph Green z University of California w Davis, ekspert ds. witamin z grupy B.

Bezpieczna górna granica kwasu foliowego to jeden miligram dziennie. Dopóki nie uzyskamy więcej informacji, rozsądnie byłoby unikać bardzo wysokich dawek kwasu foliowego, chyba że jest to wskazane medycznie.

Prof. Ralph Green

Badanie objęło również osoby, którym przepisano metotreksat, lek będący antagonistą kwasu foliowego. Metotreksat stosuje się w leczeniu pewnych rodzajów nowotworów i niektórych chorób autoimmunologicznych. Lek ten zakłóca działanie kwasu foliowego, którego dużych ilości potrzebują komórki nowotworowe. Zwykle wraz z metotreksatem podawany jest suplement kwasu foliowego, co pozwala złagodzić skutki uboczne chemioterapii. W takiej sytuacji wpływ kwasu foliowego na ryzyko zachorowania i przebieg zakażenia COVID-19 był mniejszy.

Wcześniej na łamach "Nature Communications" opublikowano inne badanie, które sugeruje, że wirus SARS-CoV-2, przejmuje kwas foliowy gospodarza w celu replikacji wirusa. Oznacza to, że wirus może być wrażliwy zarówno na kwas foliowy, jak i na inhibitory kwasu foliowego, takie jak metotreksat.

- Nasze odkrycia mogą mieć znaczenie dla pacjentów, którzy przyjmują dodatkowo kwas foliowy, aby zapobiec powikłaniom innych terapii farmakologicznych – powiedział Angelo L. Gaffo, współautor i profesor medycyny na Wydziale Reumatologii na Uniwersytecie Alabama w Birmingham. 

Badanie nie dotyczyło poziomów kwasu foliowego w surowicy uczestników. Jak wskazują autorzy, potrzebne są dalsze badania, aby zbadać wpływ statusu kwasu foliowego i spożycia kwasu foliowego na podatność na zakażenie SARS-CoV-2 i jego śmiertelne powikłania.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP/Paweł Wernicki