Ostrzeżenie GIS: w kiełbasie Metka Bawarska obecne bakterie

28.05.2019
Aktualizacja: 08.08.2019 11:32
Ostrzeżenie GIS dotyczące wędliny.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące produktów spożywczych. Zagrożenie dotyczy kiełbasy surowej Metka Bawarska oraz Polska w Foli. W serii produktów wykryto bakterie o nazwie Listeria monocytogenes. 

Obecność bakterii wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną. Ostrzeżenie dotyczy: kiełbasy surowej Metka Bawarska, numer partii – 20190516. Producentem jest PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno w Osie.Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019.

GIS podkreśla, że tej partii produktów nie ma w magazynie zakładowym oraz, że sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.

Drugim produktem jest kiełbasa  Polska w Folii, numer partii – 20190515. Producent jest ten sam zakład - PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A w Osie. Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał podmiotowi produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych.

Listerioza - czym jest? Jak dochodzi do zakażenia? 

Listerioza jest zakażeniem bakteryjnym wywoływanym przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Choroba występuje głównie u osób z niedojrzałą lub upośledzoną odpornością komórkową. Do grup ryzyka zaliczamy noworodki, kobiety w ciąży, osoby starsze, pacjentów po przeszczepach narządowych, z chorobami nowotworowymi, marskością wątroby i osoby w czasie leczenia immunosupresyjnego. Chorować mogą również osoby uprzednio zdrowe.

Zobacz także