Zamknij

Picie różowego napoju zwiększa wydajność treningu i przyjemność z ćwiczeń

19.05.2021
Aktualizacja: 19.05.2021 15:10

Brytyjskim naukowcom udało się udowodnić, że kolor napoju spożywanego podczas treningu ma znaczenie dla wydajności ćwiczeń. Okazuje się, że różowy, bezkaloryczny napój o słodkim smaku pomaga ćwiczyć intensywniej i dłużej, a także poprawia samopoczucie. To pierwsze badanie, które sprawdza, jak kolor napoju wpływa na wydajność treningu.

Różowy napój podczas treningu
fot. Shutterstock

Zespół naukowców z Loughborough College i University of Westminster (oba w Wielkiej Brytanii) zbadał, jak kolor napoju spożywanego podczas treningu wpływa na wydajność ćwiczeń. Badanie wykazało, że w porównaniu z czystymi napojami słodkie, bezkaloryczne różowe napoje mogą pomóc ludziom biegać szybciej i dłużej, a także zwiększyć uczucie przyjemności podczas treningu. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition”.

Dlaczego słodki i różowy napój?

Wcześniejsze badania wykazały, że płukanie ust podczas treningu napojem zawierającym węglowodany sprawia, że osoba ćwicząca postrzega trening jako mniej intensywny niż jest on w rzeczywistości. Słodki smak powoduje, że organizm spodziewa się dostawy węglowodanów, a to hamuje odczuwanie zmęczenia i aktywuje obszary mózgu odpowiedzialne za nagrodę oraz zwiększa pobudzenie i przyjemność z ćwiczeń.

Autorzy obecnego badania chcieli sprawdzić, czy podobny efekt może wywołać picie słodkiego, kolorowego napoju bez węglowodanów. Wybrano kolor różowy, ponieważ zwyczajowo jest on kojarzony ze słodkim smakiem. Postrzeganie różu w ten sposób jest, jak twierdzą autorzy badania, „takie samo w kulturach europejskich, azjatyckich i amerykańskich”. Przygotowując główne badanie, w pilotażowym teście wykazano też, że uczestnicy chętniej wybierali różowy roztwór niż przezroczysty. Postrzegali oni różowy napój jako słodszy i smaczniejszy niż płyn bezbarwny.

Na czym polegało badanie?

W badaniu wzięło udział dziesięciu zdrowych, aktywnych uczestników: sześciu mężczyzn i cztery kobiety w wieku 27-33 lat, którzy uprawiali bieganie. W ramach badania uczestnicy ćwiczyli na bieżni przez 30 minut. Podczas ćwiczeń mogli pić przezroczysty lub różowy, bezkaloryczny, słodki napój (słodzony sukralozą – bezkaloryczną sztuczną słodzącą substancją). Nie byli jednak świadomi, że płyny te nie zawierały węglowodanów ani składników odżywczych – jedyną różnicą między napojami było to, że różowy zawierał dwie krople barwnika.
Naukowcy zbierali dane dotyczące wydajności, percepcji i fizjologii uczestników w trakcie trwania prób.

Co zauważyli naukowcy?

Okazało się, że wyniki treningowe uczestników eksperymentu, którzy pili różowy napój, były lepsze niż osób pijących przezroczysty płyn:

  • przebiegli dłuższy dystans (213 m) z większą prędkością (o 4,4 proc.)
  • zgłaszali odczuwanie większej przyjemności z biegania – ocenili ją na 3,8 (pijący przezroczysty płyn na 3,4 ).

W wywiadzie przeprowadzonym po zakończeniu badania wszyscy uczestnicy stwierdzili, że różowy roztwór był słodszy (choć w rzeczywistości wcale tak nie było).

Brytyjscy badacze uważają, że ich praca łączy „sztukę gastronomii z żywieniem wyczynowym”. Dodanie różowego barwnika do słodzonego, nieodżywczego napoju spowodowało, że uczestnicy odczuwali słodki smak i pozytywne emocje, a także zwiększyło prędkość i pokonany dystans podczas treningu.

loader

Źródło: Medicalnewstoday.com