Nie stosuj tych środków, gdy jesteś na słońcu. Prowadzą do poparzeń skóry

18.06.2020
Aktualizacja: 18.06.2020 15:25
Żel dezynfekujący na plaży a poparzenia skóry
fot. Shutterstock

Środki dezynfekujące i słońce to niedobrana para. Razem mogą prowadzić do niebezpiecznych poparzeń. Sprawdź, czego lepiej unikać, gdy zamierzamy się opalać. 

Środki dezynfekujące na bazie alkoholu w połączeniu z intensywnym światłem słonecznym mogą prowadzić do poparzenia skóry lub jej nadmiernego opalenia – ostrzegają dermatolodzy i przestrzegają przed nadmiernym korzystaniem z tego typu preparatów w miejscach odpoczynku z dużą ekspozycją na słońce, np. na plaży.

Takie środki dezynfekujące mogą być niebezpieczne zwłaszcza dla osób o jasnej karnacji oraz dla dzieci, które mają delikatną skórę.

Wiele osób podczas plażowania lub pikników na słońcu korzysta z żeli dezynfekujących, zwłaszcza podczas jedzenia posiłków. Wydaje im się, że zawarte w nich substancje szybko wyparowują. Niestety tak nie jest.

Dlatego dermatolodzy polecają, aby na plażach – zamiast żeli – używać wody z mydłem. To o wiele bezpieczniejsza opcja dla skóry, która jest wystawiona na promieniowanie UV, a równie skuteczna, jeśli chodzi o zachowanie środków bezpieczeństwa.

Oczywiście lekarze przestrzegają przed nadmiernym wystawianiem się na promieniowanie UV i przypominają o stosowaniu środków zabezpieczających w postaci kremów z filtrami UV.

Co jeszcze sprzyja poparzeniom skóry?

  • Sok z cytrusów – na przykład sok z limonki wyciskany na skórę w czasie ekspozycji na promienie słoneczne sprzyja poparzeniom skóry. Niebezpieczna podczas słonecznych dni jest nie tylko limonka. To dotyczy wszystkich cytrusów, w tym także pomarańczy, grejpfrutów, cytryn.
  • Niektóre zioła, np. dziurawiec – zawarta w dziurawcu hiperycyna uwrażliwia skórę na słońce, co może prowadzić poparzeń i powstawania przebarwień. Latem lepiej też unikać także nagietka, bergamotki i arcydzięgla.
  • Warzywa z rodziny selerowatych – latem, jeśli lubimy wystawiać się na światło słoneczne, lepiej unikać warzyw, takich jak: koper włoski, seler naciowy, marchew, pasternak zwyczajny czy pietruszka. Zawierają one psoralen, substancję sprawiającą, że skóra jest bardziej wrażliwa na promieniowanie słoneczne.

Skórę na słońce uwrażliwiają również niektóre leki (np. moczopędne lub przeciwzapalne), kosmetyki zawierające alkohol, środki przeciwbakteryjne lub wymienione powyżej składniki, np. bergamotkę, dziurawiec.