Zamknij

Jaka dieta szkodzi włosom? Tych produktów lepiej unikaj

08.04.2022
Aktualizacja: 14.04.2022 14:24
Taka dieta szkodzi włosom
fot. Schutterstock

Na kondycji włosów źle mogą odbić się nie tylko złe nawyki pielęgnacyjne czy nadużywanie stylizacji. Ogromny wpływ na zdrowie włosów ma również codzienna dieta. Jakie produkty lepiej z niej wyłączyć, by poprawić wygląd włosów? Radzi trycholożka.

Włosom zaszkodzić może nie tylko wysoka temperatura z prostownicy czy strumień gorącego powietrza suszarki, ale również nieodpowiednia dieta pełna wysoko przetworzonego jedzenia i słodzonych napojów. To właśnie takie produkty radzi wyeliminować z diety Anna Mackojć, trycholożka z Instytutu Trychologii. Specjalistka wyjaśnia, dlaczego pewne grupy produktów szczególnie szkodzą włosom.

Wyeliminuj słodzone napoje

Częste picie napojów zawierających duże ilości dodanego cukru niekorzystnie wpływa na zdrowie całego organizmu, przede wszystkim przyczyniając się do rozwoju otyłości, a w konsekwencji także takich chorób, jak insulinooporność. To zaburzenie gospodarki węglowodanowej sprawia, receptory insuliny znajdujące się tkankach przestają reagować na ten hormon w odpowiedni sposób. Może to wpływać kondycję włosów, bo wiąże się z gorszym odżywieniem mieszka włosowego ze względu na obkurczanie się naczyń krwionośnych. Do mieszka dociera wtedy mniej substancji odżywczych: witamin oraz składników, co może spowolnić porost włosów, osłabić ich kondycję, a nawet przyczynić się do ich wypadania. Dla włosów niekorzystne są także wysokie stężenia insuliny, bo sprzyjają miniaturyzacji mieszka włosowego, które obserwuje się m.in. w łysieniu androgenowym.

Insulinooporność można kontrolować dietą. Jeśli się z nim borykamy i wypadają nam włosy, warto skonsultować się zarówno z trychologiem, jak i z dietetykiem. Trycholog zweryfikuje m.in. kondycję skóry głowy i jakość włosów, a dietetyk może opracować indywidualnie dobraną dietę – podpowiada specjalistka z Instytutu Trychologii.

Ogranicz ilość alkoholu

Nadmiar alkoholu, podobnie jak cukru, może osłabiać włosy, ponieważ jego spożywanie ma związek z funkcjonowaniem różnych narządów w organizmie, w tym wątroby, która jest m.in. odpowiedzialna za gospodarkę hormonalną. Jej dobra kondycja wpływa więc na zachowanie zdrowych, pięknych włosów. Regularne spożywanie sporych ilości alkoholu niesie także ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, na przykład cynku, żelaza czy witamin z grupy B, a to właśnie te składniki mają duże znaczenie dla dobrej kondycji włosów. Zbyt mały ich poziom w organizmie zagraża prawidłowemu cyklowi życia włosa.

Zrezygnuj z żywności głęboko smażonej

Smażone jedzenie to kolejna grupa produktów, która może mieć zły wpływ nie tylko na zdrowie całego organizmu, ale i na kondycję włosów. To żywność bardzo kaloryczna, która jest także źródłem akryloamidu, który powstaje podczas smażenia i formowania się brązowej chrupiącej skórki. Spożywanie tej substancji ma związek z występowaniem stanów zapalnych w organizmie i sprzyja powstawaniu wolnych rodników, które powodują nieprawidłowe podziały komórkowe i hamują porost włosów. Spożywanie akryloamidu może także zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy, a więc chorób, które bezpośrednio wpływają na osłabienie włosów i ich wypadanie.

– Produkty, które spożywamy, mają istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, pośrednio wpływają także na stan naszych włosów – tłumaczy trycholożka. – Dlatego warto wyeliminować z jadłospisu te grupy produktów, które nie służą zdrowiu i niekorzystnie wpływają na kondycję włosów. Jakość skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci, jest w rzeczywistości odzwierciedleniem tego, co dostarczamy do organizmu wraz z posiłkami. Warto więc prawidłowo zbilansować jadłospis i pozbyć się z niego zwłaszcza wysoko przetworzonych produktów – podsumowuje Anna Mackojć.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Instytut Trychologii