Kimchi na porost włosów? Koreańskie danie może zapobiegać łysieniu

21.08.2019 11:26
Kimchi
fot. Shutterstock

Kimchi, tradycyjne danie z kiszonych warzyw, może hamować, a nawet odwracać proces łysienia — twierdzą koreańscy naukowcy. I przedstawiają na to dowody.

Walka z łysieniem to jedno z największych wyzwań XXI wieku. Przedwczesne łysienie, zwłaszcza w grupie 20-30 latków, jest przyczyną kompleksów i powoduje znaczące obniżenie komfortu życia. W skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do rozwoju depresji. Światełko w tunelu właśnie rozbłysło za sprawą koreańskich naukowców.

Kimchi — co to jest?

Naukowcy zidentyfikowali już produkty spożywcze, które pomagają spowolnić łysienie. Trwają gorączkowe poszukiwania substancji, które pomagałyby ten proces odwrócić.

Uczeni z Dankook University nieopodal Seulu przeprowadzili niewielkie badanie, z którego wynika, że porost włosów może stymulować kimchi, czyli tradycyjne koreańskie danie.

Kimchi to danie kuchni koreańskiej, którego podstawą są kiszone warzywa, m.in. kapusta pekińska, rzodkiew japońska, cebula, czosnek, imbir. Charakterystyczny ostry aromat kimchi zawdzięcza dodatkowi papryczek chilli. Inne produkty, które mogą wzbogacać jego smak, to m.in. sos sojowy, sos rybny oraz owoce morze.

Z ciekawostek, tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę — kimjang — w 2013 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kimchi na porost włosów

Grupie 23 mężczyzn naukowcy z Dankook University podawali do picia wywar kimchi przed śniadaniem i przed snem. Po miesiącu zaobserwowano średni wzrost zagęszczenia z 85 włosów na cm2 głowy do 90 włosów, a po czterech miesiącach — do 92 włosów na cm2 głowy.

„Odkryliśmy, że kimchi może promować wzrost włosów i odwrócenie łysienia. Jest to bezpieczniejsza formuła leczenia dla pacjentów” – triumfalnie poinformowali naukowcy na łamach World Journal of Men's Health.

Źródło: dailymail.co.uk