Masz problem z popękanymi naczynkami? Nałóż na twarz maseczkę

Aleksandra Supryn
09.10.2015 16:50
Masz problem z popękanymi naczynkami? Nałóż na twarz maseczkę
fot. Problemy z popękanymi naczynkami ‒ domowe maseczki na cerę naczynkową

Popękane naczynka to problem wielu kobiet, zarówno tych starszych, jak i nastolatek. Na to czy masz skłonność do takich niedoskonałości na twarzy ma wpływ wiele rzeczy. Np. predyspozycje genetyczne, zaburzenia hormonów i krążenia, wrażliwość skóry czy nawet problemy z układem pokarmowym lub nadciśnienie. 

Pęknięte naczynka na twarzy pojawiają się zazwyczaj, gdy na dworze jest bardzo zimno lub gorąco. Naczynka pękają pod wpływem silnego wiatru i niskiej temperatury lub ostrego słońca. Co więcej, zmiany w naczynkach z czasem stają się coraz większe i ostatecznie mogą się już nie cofnąć. Warto więc zadbać o cerę ze skłonnościami do pajączków wcześniej. Nakładaj na nią krem nawilżający, dużo się ruszaj oraz dostarczaj swojemu organizmowi witaminę C oraz rutynę.

Możesz również spróbować naturalnych maseczek z ziół, warzyw i owoców.

Siemię lniane i rumianek

Wsyp po łyżeczce siemienia lnianego oraz sproszkowanego rumianku do szklanki i zalej je wrzącą wodą. Przykryj szklankę spodeczkiem i odstaw na 30 minut. Odcedź mieszkankę z wody, a następnie nałóż papkę na twarz. Zostaw na twarzy na 20 minut. Na koniec przemyj twarz chłodną wodą.

Rozmaryn i lawenda

Rozmaryn oraz lawendę (po 2 łyżeczki) zalej szklanką wody. Następnie podgrzej mieszankę: postaw ją na małym ogniu i gotuj przez 15-20 minut. Odstaw mieszankę na kilkanaście minut do ostygnięcia, a kiedy będzie już letnia ‒ odcedź. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 15 minut. Na koniec zmyj ją z twarzy chłodną wodą.

Czerwone winogrona

Weź 10-15 czerwonych winogron, umyj je i włóż do miseczki. Za pomocą widelca zmiażdż je na mniejsze kawałki, a na koniec odlej nadmiar soku, który z nich wypłyną. Dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, aby konsystencja była gęstsza. Maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 15 minut. Na koniec przemyj twarz chłodną wodą.

Marchewka

Weź średniej wielkości marchewkę i zetrzyj ją na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar soku i dodaj po łyżeczce jogurtu naturalnego oraz oleju z migdałów. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw ją na 15 minut. Na koniec zmyj ją z twarzy chłodną wodą.

Miód i papaja

Potrzebujesz ok. 100 g papai, którą zmielisz na papkę (możesz do tego użyć blendera lub widelca). Kiedy owoc będzie miał już jednolitą, papkową konsystencję dodaj do niego łyżkę stołową  miodu. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 15 minut. Na koniec zmyj ją chłodną wodą.