Zamknij

Olejek z pestek dyni na trądzik. Naturalny sposób na niedoskonałości skóry

14.12.2020
Aktualizacja: 14.12.2020 13:25
Olejek z pestek dyni: pokonuje trądzik
fot. Shuttersyock

Olej z pestek dyni staje się coraz bardziej popularny, głównie ze względu na swoje właściwości naturalnego leczenia trądziku. Pomaga pozbyć się wyprysków, a nawet łagodzi objawy niektórych chorób, w tym zapalenia stawów, egzemy i łuszczycy.

Wiele osób, które zmagają się z  trądzikiem, mają widoczne blizny, a także zaskórniki. Są one wynikiem zapalenia skóry, spowodowanym nadmierną produkcją sebum, czyli naturalnego oleju, wytwarzanego przez skórę  w celu ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Sebum może być również problematyczne, jeśli jest go za mało i nie dociera do wszystkich części skóry, które tego potrzebują. Na szczęście jest wiele skutecznych i naturalnych środków, które mogą pomóc w różnego rodzaju chorobach skóry.

Olejek z pestek dyni stymuluje produkcję kolagenu

Oprócz problemów z wydzielaniem sebum, zwrócić należy też uwagę na kolagen i elastynę – białka, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu gładkiej i młodzieńczej skóry, ale są to również białka, które są najbardziej niszczone u osób z trądzikiem. Remedium na trądzik jest olejek z pestek dyni. Udowodniono, że stymuluje on produkcję kolagenu i elastyny, co oznacza, że poprawia stan skóry i zapobiega dalszym jej uszkodzeniom.

Korzyści, jakie płyną z oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni stał się popularny w ostatnich latach ze względu na swoje właściwości w profilaktyce i leczeniu trądziku. Zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych, takich jak:

  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • fitosterole i minerały.

Olej z pestek dyni ma niezwykłą zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, zaczerwienienia i obrzęku oraz wspomaga gojenie. Możesz przyspieszyć się proces gojenia trądziku, dzięki właściwościom łagodzącym i eliminującym rozwój bakterii.

Witaminy w oleju z pestek dyni a wygląd skóry

Witamina A jest głównym składnikiem odżywczym stosowanym w walce z trądzikiem. Ma ona zdolność penetracji skóry i pomoc w produkcji sebum. Witamina A ma również działanie przeciwutleniające, która pomaga organizmowi w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Witamina E pomaga w utrzymaniu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego w skórze. Te z kolei zapewniają jędrność i elastyczność skóry i jej młodzieńczy wygląd.

Antyoksydanty są bardzo ważne w walce z trądzikiem i innymi chorobami skóry. Trądzik jest wywoływany przez bakterie, które dostają się przez małe pory na powierzchni skóry. Antyoksydanty pomagają w eliminacji wolnych rodników, które są szkodliwymi bakteriami powodującymi choroby skóry i wypryski, a także eliminują z organizmu wolne rodniki, które doprowadzają do uszkodzenia DNA.

Korzyści nie kończą się na tym, ponieważ olej ma również działanie przeciwbakteryjne, które może pomóc usunąć wypryski skórne i zapobiec ich ponownemu tworzeniu się. Pomaga również zmniejszać zaczerwienienia i stany zapalne, jednocześnie wspomagając proces gojenia się skóry.

Używając olejku do twarzy na bazie pestek dyni, używasz specjalnego rodzaju miąższu określanego jako nasiona likopenu, które są bogate w składniki odżywcze. Dzięki nim skóra wygląda bardziej promiennie.

Jak stosować olejek z pestek dyni?

Aby poprawić wygląd skóry z trądzikiem, należy nałożyć olejek z pestek dyni na twarz i szyję, zaraz po oczyszczeniu. Najlepiej, aby olej wchłonął się przez pory skóry, aby uzyskać, jak najlepszy rezultat.

Olejek nie zawiera substancji drażniących, które u niektórych osób mogą wywoływać alergie lub podrażnienia. Jest zatem bezpieczny dla większości osób. Może być też stosowany w leczeniu trądziku na szyi i twarzy bez konieczności stosowania silnych leków na receptę.

Osoby, które próbowały wcześniej tylko mycia twarzy i stosowali nadtlenek benzoilu, mogą spróbować oleju z pestek dyni jako alternatywy. Jest bezpieczny w stosowaniu ze zwykłymi środkami do mycia skóry i produktami przeciwtrądzikowymi, gdyż jest bardzo podobny do tych produktów w swoim składzie i właściwościach. W rzeczywistości to ta sama ilość przeciwutleniaczy, która znajduje się w gruczołach łojowych skóry, sprawia, że olejek jest skuteczny w walce z trądzikiem.

Olejek działa na skórę nawilżająco, zapobiegając wysuszeniu i stanom zapalnym, zmniejszając widoczność blizn i przebarwień oraz wspomagając gojenie. Może również redukować cienie pod oczami, poprawiać koloryt skóry oraz pomagać w usuwaniu makijażu i innych śladów z twarzy.

Może być również stosowany do zabiegów kosmetycznych, np. po zabiegu masażu, aby nadać skórze świeży wygląd.

Należy pamiętać, że olejku z pestek dyni na trądzik nie można stosować na popękaną lub podrażnioną skórę, ponieważ może to spowodować dalsze podrażnienia i dalszy rozwój bakterii. Przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem i zapytać go, czy olej ten można bezpiecznie stosować w czasie ciąży. Pamiętaj też o tym, że i ten rodzaj oleju może mieć skutki uboczne, gdy jest stosowany w nadmiernych ilościach.

Dlaczego warto używać oleju z pestek dyni do leczenia trądziku?

Olejek z pestek dyni to jeden z lepszych produktów, których możesz użyć, jeśli chcesz oczyścić skórę i pozbyć się trądziku w jak najbardziej naturalny sposób. Jest używany do leczenia różnych innych problemów skórnych, w tym opryszczki, pryszczów,  łuszczycy, łupieżu, wysypki, a nawet egzemy.

Przed użyciem jakiegokolwiek produktu na bazie olejku z pestek dyni, musisz pamiętać, że na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów, których możesz użyć, a każdy z nich ma odmienny wpływ. Dzieje się tak, ponieważ zawierają różne ilości dodatkowych witamin i minerałów, które wpływają na naszą skórę. Dlatego dobrym pomysłem jest wybranie produktu, zawierającego odpowiednią ilość witamin i minerałów, aby pozbyć się trądziku.

Źródło: getpumpkinandspice.com