Sezonowe owoce i warzywa to źródło piękna. Spróbuj rabarbaru!

Aleksandra Supryn
30.03.2016 14:14
Sezonowe owoce i warzywa to źródło piękna. Spróbuj rabarbaru!
Fot. Domowe, naturalne maseczki z rabarbaru - odmładzające i oczyszczające

Każdy miesiąc to inne sezonowe warzywa i owoce. Warto wybrać właśnie po nie, ponieważ świeże rośliny zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, które są tak ważne dla ludzkiego organizmu. Po co sięgnąć więc w kwietniu? Proponujemy rabarbar!

Dietetycy ostrzegają przed rabarbarem. To dlatego, że zawarty jest w nim kwas szczawiowy, którego duże ilości mogą przyczynić się do psucia się zębów, powstawiania kamienia nerkowego oraz wypłukiwania wapnia z organizmu.

Na szczęście jest na to prosty sposób – lekkie podgrzanie rabarbaru. Dzięki temu przestaje on być niebezpieczny. Co więcej, pod wpływem ciepła aktywują się przeciwutleniacze – polifenole – które są w stanie regenerować komórki w całym ciele.

Rabarbar w służbie urody

Rabarbar zawiera bardzo wiele witamin i minerałów, które mogą znacznie poprawić stan skóry.

Jednymi z nich są witamina A i witamina E, która pomaga regenerować zniszczony naskórek, ponieważ pobudza produkcję nowych komórek.

Natomiast witamina C w połączeniu z luteiną – inne składniki rabarbaru – to naturalne składniki, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Witamina C pobudza również produkcję kolagenu oraz elastyny w organizmie, dzięki czemu skóra wygląda młodziej.

Specjaliści mówią również, że rabarbar to świetny naturalny środek przeciwbakteryjny, który pomoże pozbyć się np. problemów z trądzikiem oraz środek przeciwgrzybiczny.

Rabarbar jest również w stanie załagodzić podrażnienia i zaczerwienienia oraz znacznie odmłodzić skórę (polifenole zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie i starzenie się komórek).

Domowe maseczki z rabarbaru

Aby skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw rabarbaru, możesz włączyć do swojej diety ugotowany lub upieczony rabarbar lub zrobić z niego maseczki. Są banalnie proste.

Pamiętaj jednak, że nawet nie jedząc rabarbaru, przed zrobieniem z niego maseczki najlepiej go podgrzać – jego właściwości kosmetyczne będą lepsze.

Maseczka wybielająca

Osoby o nierównym kolorycie cery oraz walące z zaczerwienieniami i podrażnieniami, powinny robić sobie maseczkę z rabarbaru, jogurtu i płatków owsianych.

Wymieszaj dwie łyżki miąższu rabarbaru z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką płatków owsianych. Nałóż mieszankę na twarz, pozostaw na 15 minut, a na koniec zmyj letnią wodą.

Maseczka ta lekko napnie również dojrzałą skórę.

Maseczka oczyszczająca

Dwie łyżki posiekanego rabarbaru dodaj do czterech łyżek syropu klonowego (lub cukru trzcinowego) i 1-2 łyżek oleju słonecznikowego (lub oleju migdałowego). Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie nałóż na twarz. Pozostaw na 15-20 minut i zmyj letnią wodą. 

___

ZdrowoBardzo / AS