Olej z pestek malin. 5 powodów, dla których warto stosować go latem

12.06.2019
Aktualizacja: 12.06.2019 14:35
Olej z (pestek) malin - hit wśród pielęgnacji skóry twarzy

Olej z pestek malin do tej pory służył mi do walki z trądzikiem. Wyleczyłam nim trądziku  inne zaczerwienienia na brodzie. Do zmian skórnych przyczynił się do tego: stres, hormony, nieprawidłowa pielęgnacja. Okazuje się, że właściwości oleju z pestek malin są dużo szersze i nie kończą się na działaniu przeciwtrądzikowym i nawilżającym. Jest przynajmniej 5 powodów, dla których olej ten powinien znaleźć się na półce w łazience.

Olej z pestek malin: zastosowanie

  • Olej z pestek malin to naturalny filtr przeciwsłoneczny

Badania potwierdzają, że olej z pestek malin posiada zdolność do absorbowania promieni UV, na poziomie SPF 25 - 50. Skórę przed fotostarzeniem chroni działanie silnych antyoksydantów występujących w oleju. Nie oznacza to jednak, że olej ten może zastąpić krem z ochroną na poziomie SPF 50. Hamuje działanie promieni UV, ale tylko w pewnym stopniu. Warto dodać, że olej z pestek malin znajduje zastosowanie w preparatach po opalaniu, po mikrouszkodzeniach skóry (peelingi, woskowanie). 

  • Chroni przed przebarwieniami

Olej z pestek malin hamuje produkcję melaniny - brązowego składnika skóry, który produkowany w nadmiarze pod wpływem słońca powoduje tworzenie nieregularnych przebarwień. Olej malinowy zawiera także inne silne przeciwutleniacze, takie jak: karotenoidy, flawonoidy, będące prekursorem kwasu elagowego, który posiada własności antybakteryjne, antypigmentacyjne, chroniące przed przebarwieniami.

  • Działa jak dwufazowy nawilżacz

Olej z pestek malin jest bardzo uniwersalny, może zastąpić kilka popularnych kosmetyków, np.: balsam, krem do twarzy, bazę pod makijaż. Można go łączyć z tymi produktami (w ten sposób wzmacniamy działanie antyoksydacyjne) lub w ogóle z nich zrezygnować.

  • Pomaga pozbyć się zaskórników i wyprysków

Olej z pestek malin ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Co więcej, duża zawartość witaminy A i E chroni przed problemami skórnymi, powstawaniem zaskórniaków i wyprysków. Olej z malin zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działa przeciwzaskórnikowo.

Ważna informacja

Surowy olej z pestek malin posiada ciemne zabarwienie, możliwe są w nim osady oraz mocniejszy, bardziej owocowy aromat.

  •  Idealny sposób do pielęgnacji skóry przesuszonej, podrażnionej, skłonnej do alergii

Działa przeciwzapalnie i łagodząco, sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego.
Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) i omega-6 (LA) pozwalają zmniejszyć skutki stresu oksydacyjnego w skórze. Kwasy tłuszczowe ALA i LA charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łączne

Ważna informacja

Jak stosować olej z pestek malin? Po przetarciu twarzy hydrolatem, należy rozgrzać kilka kropli między palcami i aplikować na czystą i wilgotną skórę wklepując lub wmasowując okrężnymi ruchami aż do wchłonięcia.