Zamknij

Powiększanie piersi a ciąża i karmienie piersią. Co warto wiedzieć?

09.06.2021
Aktualizacja: 13.10.2021 12:21
Implanty piersi
fot. Shutterstock

Czy operacja powiększenia biustu może wpłynąć na  planowane macierzyństwo i czy odbiera możliwość karmienia piersią? To pytanie zadaje sobie wiele kobiet. Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dr Dominik Boligłowa - chirurg plastyk z krakowskiej SCM clinic

  1. Czy po operacji powiększenia biustu można karmić piersią?
  2. Jak szybko po operacji biustu można zajść w ciążę?

Czy po operacji powiększenia biustu można karmić piersią?

Tak, można - wyjaśnia dr Dominik Boligłowa chirurg plastyk z krakowskiej SCM clinic. Wszystko jednak zależy od tego, jaką metodą piersi są powiększane.

- Po pierwsze duże znaczenie ma wybór techniki dojścia. Może przebiegać ono przez pachę, fałd podpiersiowy lub otoczkę sutkową. W przypadku dojścia podpachowego lub przez fałd podpiersiowy ryzyko uszkodzenia gruczołu jest minimalne, ponieważ właściwie w ogóle go nie dotykamy podczas operacji. Przy dojściu wykonanym przez otoczkę ryzyko jest już większe. Sprawny chirurg, który doskonale zna tę metodę, jest w stanie wykonać zabieg tak, żeby nie było żadnego śladu i by nie uszkodzić gruczołu. Natomiast jeśli operator ma mało doświadczenia, bądź jest to chirurgia wtórna, to istnieje ryzyko, że dojdzie do naruszenia struktury gruczołu i przecięcia kanalików mlekowych – wyjaśnia specjalista.

Poza tym na możliwości karmienia piersią po operacji powiększania piersi wpływa także sposób mocowania implantu. Jeżeli umieszczamy go bezpośrednio pod gruczołem, badania pokazują, że dochodzi wówczas do jego atrofii, co rzeczywiście może prowadzić do niemożności późniejszego karmienia piersią. Jeżeli jednak wkładamy implant pod mięsień bądź w technice dual plain (częściowo pod mięsień) to minimalizujemy to ryzyko. W technice klasycznej (podmięśniowej) jest najmniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia gruczołu, ponieważ jest on chroniony mięśniem.

Jak szybko po operacji biustu można zajść w ciążę?

Dr Dominik Boligłowa, chirurg SCM clinic pacjentkom planującym zajście w ciążę, zaleca, aby w najbliższym czasie nie operowały biustu, chyba że jest do tego wskazanie medyczne.

- W przypadku, gdy kobieta ma gigantomastię, czyli przerost piersi – może dojść do stazy i zatorów gruczołów mlecznych. Powoduje to niezdolność do karmienia piersią. Wtedy redukcja piersi jest wskazana. Natomiast generalnie sugeruję, żeby wstrzymać się z operacją powiększającą piersi, jeśli pacjentka planuje w najbliższym czasie macierzyństwo i karmienie piersią. Powiększony biust podczas ciąży i okresu laktacji może ulec deformacji. W tym czasie kobiece gruczoły mleczne są bardzo mocno stymulowane hormonalnie i intensywnie się rozrastają. Biust po ciąży wróci do normalnego rozmiaru, jednak nadmiar skóry zostanie. Włożony implant, który był dopasowany do poprzedniego kształtu piersi, nie zmieni położenia, jednak pozostała część biustu zacznie po prostu zwisać. Wtedy potrzebna będzie kolejna korekta – tłumaczy lekarz.

Jeżeli kobieta planuje ciążę w dalekiej przyszłości, wtedy nie stanowi to przeciwwskazania do operacji biustu. Natomiast operacja jest odradzana to w przypadku planowania macierzyństwa w ciągu najbliższego roku czy dwóch lat.