Hormon sytości zwiększa ryzyko COVID-19. To pięta achillesowa otyłych

28.07.2020 10:48
Otyli są w grupie ryzyka COVID-19
fot. Shutterstock

Im więcej tłuszczu, tym więcej leptyny, czyli tzw. hormonu sytości. Leptyna, według najnowszych badań, zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19. Zagrożone są zatem osoby otyłe, które leptyny mają dużo i gorzej przechodzą zakażenie koronawirusem. Co ma wspólnego leptyna i COVID-19? Naukowcy już wiedzą.

Leptyna - hormon, który obniża apetyt i reguluje metabolizm, może być łącznikiem pomiędzy otyłością i chorobą COVID-19. Eksperci z Pennington Biomedical Research Center (USA) twierdzą, że przez leptynę osoby otyłe gorzej przechodzą infekcję koronawirusem SARS-CoV-2.

- Ludzie z otyłością mają taki problem, że poziom leptyny jest u nich zawsze podwyższony, a to może mieć wpływ na odpowiedź organizmu na COVID-19 - podkreśla dr Candida Rebello, główna autorka pracy opublikowanej na łamach ''International Journal of Obesity''.

Hormon sytości zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19

Leptyna to tzw. hormon sytości. Jest to białko wydzielane głównie przez komórki tłuszczowe (adipocyty) odgrywające rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu (im więcej tłuszczu, tym więcej leptyny). Leptyna działa poprzez receptory leptynowe znajdujące się głównie w podwzgórzu. Po związaniu leptyny z receptorami w podwzgórzu neurony przestają wytwarzać neurotransmiter - neuropeptyd Y, który jest stymulatorem apetytu. To właśnie w ten sposób leptyna zmniejsza apetyt. 

Chociaż hormon ten jest niezwykle potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, naukowcy twierdzą, że podwyższony poziom leptyny, może przyczyniać się do powikłań infekcji SARS-CoV- 2 u osób z otyłością. Dlaczego? Ponieważ leptyna, oprócz regulacji apetytu, osłabia reakcje immunologiczne, a wytwarzana jest także w płucach.

Leptyna wpływa także na komórki zwalczające infekcje, a jej wyższe stężenie upośledza odpowiedź odpornościową i jednocześnie promuje powstawanie stanów zapalnych w różnych miejscach organizmu.

- W przypadku wirusa, który dalej osłabia zdolność organizmu do zwalczenia infekcji, może dojść do ograniczenia możliwości kontrolowania stanów zapalnych w płucach. A to przepis na katastrofę - twierdzi dr Candida Rebello.

Zdaniem naukowców, specjaliści pracujący nad szczepionką powinni wziąć pod uwagę opisany wpływ otyłości na odpowiedź odpornościową, podobnie, jak uwzględniają podeszły wiek. Odkryta rola leptyny wskazuje też drogi dalszych prac nad terapiami - jedna ze ścieżek to poszukiwania leków ograniczających odpowiedź zapalną, druga dotyczy dokładnych badań tego, w jaki sposób promująca stany zapalne tkanka tłuszczowa przyczynia się do ograniczania działania komórek odpornościowych.

Źródło: PAP