Zamknij

Ortoreksja i jedzenie emocjonalne. Polscy naukowcy wiedzą, kto choruje najczęściej

10.10.2022 12:18

Jedzenie to czynność, którą wykonujemy kilka razy dziennie. Nic dziwnego, że to, jak jemy, może odzwierciedlać stan naszego zdrowia psychicznego. Istnieją pewne czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania. W najnowszym badaniu, naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wyodrębnili grupy, które chorują najczęściej. 

Ortoreksja i jedzenie emocjonalne: kto choruje najczęściej?
fot. Shutterstock

Ortoreksja i jedzenie emocjonalne to dwa różne zaburzenia, które śląscy naukowcy wzięli pod lupę w ostatnich badaniach. Ortoreksja (orthorexia nervosa) polega na obsesyjnym kontrolowaniu jakości spożywanych produktów i wybieraniu wyłącznie tych zdrowych. W skrajnych przypadkach może się zdarzyć, że chory się głodzi. Z kolei jedzenie emocjonalne to sięganie po jedzenie w wyniku potrzeb psychologicznych. Zwykle chodzi o nagradzanie lub pocieszanie się. Zjawisko to związane jest najczęściej z błędnym interpretowaniem sygnałów dawanych przez organizm – stan napięcia psychicznego i emocjonalnego mylony jest z odczuwaniem głodu fizjologicznego.

– Zaburzenia te nie zostały oficjalnie sklasyfikowane w statystycznej klasyfikacji chorób (ICD-11) oraz klasyfikacji zaburzeń psychicznych (DSM-5). Oznacza to, że nie mogą one zostać wskazywane jako odrębna jednostka chorobowa i nie posiadają jednoznacznych kryteriów diagnostycznych – wyjaśnia psycholog, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego z Zakładu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu SUM dr Mateusz Grajek.

Celem badania epidemiologicznego, które przeprowadzono na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, było sprawdzenie, kto jest szczególnie narażony na powyższe zaburzenia żywienia. Wyniki badania opublikowano właśnie w czasopiśmie naukowym „Nutrients”, które jest periodykiem z prestiżowej Listy Filadelfijskiej.

Ortoreksja i jedzenie emocjonalne: kto choruje najczęściej?

Badania objęły 300 osób w wieku 22 - 25 lat i dotyczyły występowania i psychopatogenezy ortoreksji oraz jedzenia emocjonalnego wśród młodych osób, które cechowały się zróżnicowanym stylem życia (różnymi nawykami żywieniowymi, poziomem odczuwanego stresu i podejściem do aktywności fizycznej).

– W naszych badaniach chcieliśmy wykazać, jakie cechy posiadają osoby, które cierpią na dane zaburzenie –  tłumaczy dr Mateusz Grajek.

Uzyskane w ramach badań wyniki wskazują, że ortoreksja występuje trzy razy częściej u osób, które posiadają teoretyczną wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu zasad racjonalnego odżywiania i uprawiają aktywność fizyczną. Odwrotnie w przypadku jedzenia emocjonalnego – na to zaburzenie dwa razy częściej narażone są osoby, które prowadzą niehigieniczny tryb życia: nie odżywiają się prawidłowo, mało się ruszają i gorzej radzą sobie ze stresem.

Wyniki badań wskazują również, że wśród osób narażonych na występowanie ortoreksji i jedzenia emocjonalnego występują zaburzenia w szacowaniu wielkości porcji i jej wartości energetycznej.

– Osoby, które przeszacowują wielkość posiłku to zwykle osoby z grupy narażonej na ortoreksję, a osoby, które zaniżają wielkość porcji, należą zwykle do grupy o zwiększonym ryzyku odżywiania pod wpływem emocji. W  najbliższych latach prowadzone będą dalsze badania, które, miejmy nadzieję, pozwolą na lepsze poznanie patomechanizmu tych zjawisk zdrowotnych – wskazuje dr Grajek.

Źródło: PAP