Po lampce wina boli cię głowa? Winne mogą być siarczyny

30.07.2020 11:30
Co to są siarczyny w winie?
fot. Shutterstock

Lubisz wino, ale po jego wypiciu boli cię głowa i ogólnie czujesz się źle? Może mieć to związek z siarczynami, które są stosowane w celu zachowania świeżości i smaku wina. Sprawdź, czym są siarczyny i jak wpływają na twoje zdrowie. 

  • Siarczyny są używane jako wzmacniacz smaku i środek konserwujący. Są szczególnie ważne w procesie winiarskim, w którym służą do poprawy smaku, wyglądu i trwałości. 
  • Objawy nadwrażliwości na siarczyny to: przekrwienie błony śluzowej nosa, bóle głowy, zaczerwienienie skóry, zwężenie oskrzeli, nudności, ból brzucha i zawroty głowy.
  • Chociaż każde wino zawiera naturalnie niewielkie ilości, wielu producentów zaczęło produkować wina bez dodatku siarczynów. Możesz także zdecydować się na wino czerwone, które ma znacznie niższe stężenia niż inne odmiany, takie jak wino białe lub wino deserowe.

Siarczyny w winie: czy to one są winne za kaca?

Siarczyny naturalnie występują w niewielkich ilościach we wszystkich winach i są jednym z tysięcy chemicznych produktów ubocznych powstających podczas procesu fermentacji. Jednak producenci wina dodają je również w celu konserwacji i ochrony przed inwazjami bakterii i drożdży. 

Dwutlenek siarki (SO2), czyli siarczyny, działa zarówno przeciwbakteryjnie, jak i przeciwutleniająco – w ten sposób utrudnia utlenianie wina i zapobiega jego fermentacji do octu. Dwutlenek siarki jest również wykorzystywany w większości winnic jako środek do sprzątania –  do czyszczenia zbiorników fermentacyjnych, wyposażenia, węży, zaworów i innego sprzętu procesowego.

Większość ludzi może bezpiecznie spożywać siarczyny znajdujące się w winie przy minimalnym ryzyku wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Według Food and Drug Administration (FDA) szacunkowo 1% populacji jest wrażliwa na siarczyny, a około 5% z tych osób również cierpi na astmę. 

Objawy nadwrażliwości na siarczyny obejmują przekrwienie błony śluzowej nosa, bóle głowy, zaczerwienienie skóry, zwężenie oskrzeli, nudności, ból brzucha i zawroty głowy.

Przeczytaj: Pijesz alkohol na słońcu? Zobacz, jak może się to skończyć

Które wina mają najniższy poziom siarczynu?

Mając na uwadze, że wszystkie wina zawierają naturalnie występujące siarczyny, jeśli szukasz win o najniższej zawartości siarczynów, najlepszym wyborem są wina organiczne, ponieważ zgodnie z definicją są one produkowane z winogron uprawianych ekologicznie bez dodatku chemikaliów (w tym dwutlenku siarki).

Wielu producentów zaczęło produkować wina bez dodatku siarczynów. W przypadku nadwrażliwości na siarczyny wybierz wino czerwone, które ma znacznie niższe stężenia niż inne odmiany, takie jak wino białe lub wino deserowe.

Związek między siarczynami a bólami głowy

Warto zauważyć, że poza winem siarczyny są bogate w wiele innych źródeł pożywienia. Suszone potrawy, dżemy i warzywa w puszkach często zawierają siarczyny, aby zapobiec ich utlenianiu i brązowieniu z upływem czasu na półce.

Suszone owoce zawierają znacznie więcej siarczynów niż standardowa butelka wina. Debata między siarczynami i ich korelacją z bólami głowy związanymi z winem trwa nadal, a wielu ludzi z branży wskazuje histaminy, garbniki i oczywiście alkohol jako prawdziwego winowajcę. Tak czy inaczej, warto sprawdzić, co dzieje się z organizmem po ograniczeniu picia wina. 

Histamina, tyramina i flawonoidy również wywołują niebezpieczne objawy, takie jak: pokrzywa, obrzęk, ból brzucha, biegunka oraz, w rzadkich przypadkach, anafilaksja (ciężka i potencjalnie śmiertelną reakcja alergiczna).

Ponadto należy unikać innych produktów spożywczych zawierających siarczyny, takich jak suszone morele, napoje bezalkoholowe, dżemy, galaretki i soki. Czytanie etykiet żywności może pomóc w określeniu, które produkty należy ograniczyć w swojej diecie.

Sprawdź na etykiecie składniki, takie jak siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, dwutlenek siarki, wodorosiarczyn potasu i pirosiarczyn potasu, z których wszystkie mogą wskazywać, że produkt spożywczy zawiera dodatek siarczynów. Związki te muszą być oznakowane na żywności i napojach.

Źródło: thespruceeats.comhealthline.com