Po czym kac jest większy? Alkohole, które najbardziej szkodzą

02.07.2020
Aktualizacja: 02.07.2020 15:19
Po jakim alkoholu kac jest największy?
fot. Shutterstock

Kac to nieprzyjemny stan po wypiciu alkoholu, który objawia się bólem głowy, wymiotami i ogólnym złym samopoczuciem. Zawsze niesie ze sobą ryzyko dla zdrowia. Chcesz wiedzieć, jak uniknąć kaca? Sprawdź, jaki rodzaj alkoholu wywołuje silne objawy kaca. 

  • Im więcej w alkoholu jest kongenerów, tym większy kac. 
  • W każdym trunku z procentami znajdują się kongenery, czyli zanieczyszczenia powstające w wyniku fermentacji. To właśnie one odpowiadają za smak i kolor alkoholu, ale również za syndrom dnia następnego.

Alkohol o ciemnym zabarwieniu

Alkohol o ciemnym zabarwieniu, wyrazistym smaku i aromacie wywołuje największego kaca. W tej grupie są brandy, bourbon, czerwone wino, ciemny rum i whiskey. Jeżeli zdecydujesz się na ich spożywanie, rób to w małych ilościach.

Kolorowe drinki

Kolorowe drinki bywają bardzo zdradliwe. Mieszanka różnego rodzaju alkoholi może spowodować wstrząs dla organizmu. To trudne przede wszystkim dla wątroby, która musi poradzić sobie nie tylko z procentami, ale i barwnikami. Dodatkowo jeśli do drinków zostały dodane gazowane napoje, negatywnie wpływa to na układ trawienny i metabolizm.

Alkohol o przezroczystej barwie

Najmniejszy kac jest po alkoholu o jasnej barwie, czyli po wódce, ginie, białym winie. Oczywiście i przy tych wyborach należy uważać z ilością.

Ile alkoholu powoduje kaca?

Kac wywołuje co najmniej dwa z następujących objawów: ból głowy, „złe samopoczucie” (innymi słowy, uczucie lęku), biegunkę, drżenie ciała, zmęczenie, nudności.

W przypadku mężczyzn dawka od pięciu do siedmiu standardowych drinków spożywanych przez okres czterech do sześciu godzin prawie zawsze spowoduje kaca

W przypadku kobiet dawka wynosi od trzech do pięciu drinków. Kobiety odczuwają wpływ alkoholu na mniejszą dawkę nie dlatego, że są mniejsze (ogólnie) niż mężczyźni, ale dlatego, że inaczej metabolizują alkohol.

Co tak naprawdę wywołuje kaca? Naukowcy twierdzą, że zmiany w odczuwaniu kaca widoczne są wtedy, gdy osoba pijąca przewlekle, nagle przestaje pić. Co ciekawe, kac nie jest związany wyłącznie z dawką,  chociaż im więcej alkoholu pije osoba, tym bardziej nasilone mogą być objawy.

Oto niektóre z możliwych przyczyn objawów kaca:

  • Acetaldehyd: jest to produkt uboczny metabolizmu alkoholu i może przyczyniać się do objawów kaca.
  • Congeners: ten produkt uboczny w wielu ciemnych alkoholach - takich jak brandy, tequila, wino i whisky - może zwiększyć  częstotliwość i nasilenie kaca i odwrotnie, jasne napoje alkoholowe, takie jak rum, wódka i dżin, generalnie powodują rzadsze objawy.

Leczenie kaca: nie ma łatwych rozwiązań

Spożywanie alkoholu sprzyja nadmiernemu oddawaniu moczu, nieproporcjonalnie do spożywanego płynu. To przygotowuje organizm do odwodnienia, ale wraz z piciem alkoholu wzrasta poziom hormonu ograniczającego oddawanie moczu. Picie wody może pomóc, ale na pewni nie wyeliminuje całkowicie objawów kaca.

Niektóre dowody wskazują, że ludzie, którzy spożywali kwas tolfenamowy podczas spożywania alkoholu, mieli mniej objawów kaca. Kwas tolfenamowy jest „NLPZ”, niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym. Jednak to połączenie może powodować poważne uszkodzenie wątroby.

Źródło: www.kqed.org

Zobacz także