Zaczerwieniona twarz po wypiciu alkoholu. Sprawdź, co to oznacza

01.07.2020
Aktualizacja: 01.07.2020 12:23
Czerwona twarz i picie alkoholu.
fot. Shutterstock

Wypijasz alkohol i po chwili robisz się mocno czerwony? Jest ci duszno i czujesz się ogólnie źle? Sprawdź, o czy mogą świadczyć takie objawy.

  • Zaczerwienienie twarzy podczas picia jest zwykle spowodowane niedoborem ALDH2, co może powodować, że spożywanie alkoholu jest jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia.
  • Niektórzy lekarze uważają, że efekt zaczerwienienia twarzy po alkoholu, może być pomocny w identyfikacji chorób. 

Alkohol i zaczerwienienie twarzy

Jeśli po kilku lampkach wina twoja twarz staje się czerwona, należy zwrócić na to szczególną uwagę. Przyczyn może być wiele. Najczęściej dotyczy to tego, że po alkoholu krew staje się mniej gęsta, przez co zwiększa się jej przepływ przez najmniejsze naczynia włosowate. To sprawia, że np. błona śluzowa jest bardziej przekrwiona.

Wpływ alkoholu na naczynia krwionośne jest dość złożony. Bezpośrednio po wypiciu niewielkiej dawki alkoholu ciśnienie na krótko podwyższa się, po pewnym czasie obniża, a później wraca do normy. Jednakże po okresie kilkudniowego picia alkoholu zwyżki ciśnienia utrzymują się przez kilka dni. Może to doprowadzić do trwałego nadciśnienia tętniczego. Dotyka zwłaszcza tych, którzy źle się odżywiają, są otyli, palą papierosy, prowadzą nieregularny tryb życia.

Silne zaczerwienienie twarzy może być  związane z niecałkowitym trawieniem alkoholu przez  organizm. Ludzie, którzy silnie zaczerwieniają się podczas picia, mogą mieć wadliwą wersję genu dehydrogenazy aldehydowej 2 (ALDH2). ALDH2 jest enzymem w ciele, który pomaga rozkładać w alkoholu substancję zwaną aldehydem octowym. Nadmiar aldehydu octowego może powodować zaczerwienienie twarzy. Naukowcy szacują, że około  540 milionów osób  na całym świecie mają niedobór ALDH2. To około 8% populacji.

Nie wiadomo, dlaczego niektóre populacje częściej mają ten problem, ale jest to genetyczne i może zostać przekazane przez jednego lub oboje rodziców.

Zaczerwieniona twarz po alkoholu: co się dzieje w organizmie?

ALDH2 normalnie działa na rozkład aldehydu octowego. Kiedy zmiana genetyczna wpływa na ten enzym, nie spełnia swojej roli. Niedobór ALDH2 powoduje, że w organizmie gromadzi się więcej aldehydu octowego. Zbyt dużo aldehydu octowego może powodować nietolerancję alkoholu.

Zaczerwienienie jest jednym z objawów, ale osoby z tym schorzeniem mogą również doświadczyć:

  • szybkiego bicia serca,
  • bólu głowy,
  • nudności,
  • wymiotów.

Czerwona buzia podczas picia alkoholu: czy to jest niebezpieczne?

Taka reakcja na skórze może być sygnał ostrzegawczy, że coś złego dzieje się w organizmie.  Jedno z badań z 2013 r. wykazało, że osoby, które zaczerwieniły się po wypiciu alkoholu, mają większe ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi.

Inne badanie z 2019 r. wykazało, że reakcja zaczerwienienia twarzy na alkohol była związana z wyższym ryzykiem raka, szczególnie raka przełyku, u mężczyzn.  Nie wiązało się to z ryzykiem raka u kobiet.

Niektórzy lekarze uważają, że efekt zaczerwienienia może być pomocny w identyfikacji osób zagrożonych określonymi chorobami.

Czy można temu zapobiec?

Jedynym sposobem, aby zapobiec zaczerwieniu twarzy po wypiciu, jest unikanie lub ograniczenie spożycia alkoholu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alkohol odpowiada za więcej niż 5% zgonów na całym świecie, alkohol  jest też  „czynnikiem sprawczym” 200 chorób.

Nadmiar alkoholu może zwiększyć ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, w tym:

  • choroba wątroby,
  • niektóre nowotwory,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • choroba serca lub udar mózgu,
  • problemy z pamięcią,
  • problemy trawienne,
  • uzależnienie od alkoholu.

Pamiętaj, że zaczerwienienie twarzy może być znakiem, że powinieneś przestać pić. Porozmawiaj z lekarzem, jeśli uważasz, że możesz mieć niedobór ALDH2. Dostępne są testy potwierdzające, że masz zmieniony gen.

Źródło: www.healthline.com