Zamknij

Piwo, białe i czerwone wino. Który alkohol pozytywnie wpływa na zdrowie?

25.04.2022
Aktualizacja: 25.04.2022 12:55
Alkohol może mieć pozytywny wpływ na zdrowie
fot. Shutterstock

Choć picie dużych ilości alkoholu – niezależnie od rodzaju – ma generalnie zły wpływ na zdrowie, to okazuje się, że picie umiarkowanych ilości niektórych alkoholi może pozytywnie oddziaływać na organizm. Naukowcy właśnie odkryli, że niektóre rodzaje trunków mogą mieć działanie profilaktyczne.

Większość dotychczasowych badań nad wpływem alkoholu na organizm i zdrowie człowieka traktowała alkohol jako całość, nie mierząc oddzielnie działania różnych jego rodzajów, w tym piwa, czerwonego i białego wina czy napojów spirytusowych. Badanie, które opublikowano w „Obesity Science&Practice Journal”, pokazuje m.in., jakie działanie na szkodliwy tłuszcz trzewny ma czerwone wino, a także jakiej chorobie może zapobiegać białe wino. Naukowcy ustalili też ciekawe fakty związane z piwem i napojami spirytusowymi.

Tkanka tłuszczowa a picie alkoholu – czy jest związek?

Istnieje wiele czynników biologicznych i środowiskowych, które przyczyniają się do nadwagi lub otyłości. Alkohol od dawna uważany jest za jeden z możliwych czynników napędzających epidemię otyłości. Jednak opinia publiczna często słyszy sprzeczne informacje na temat potencjalnych zagrożeń i korzyści związanych z alkoholem. Istnieją badania, które nie wykazały wyraźnych powiązań między przyrostem masy ciała a spożyciem alkoholu. Jedną z przyczyn niespójności w literaturze może być fakt, że większość wcześniejszych badań tradycyjnie traktowała napoje alkoholowe jako całość, nie mierząc oddzielnie wpływu piwa, cydru, czerwonego wina, białego wina, szampana i napojów spirytusowych.

Nadmiar tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tzw. tłuszczu trzewnego (wisceralnego), ma poważne konsekwencje dla zdrowia, zwłaszcza że w krajach wysoko rozwiniętych wciąż narasta problem otyłości. Tłuszcz trzewny to naturalnie występująca tkanka tłuszczowa, która pokrywa narządy wewnętrzne, na przykład serce czy nerki – dzięki niemu narządy te są chronione przed urazami mechanicznymi. Nadmiar tłuszczu, w tym trzewnego, wiąże się jednak ze zwiększonym ryzykiem zachorowania między innymi na choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów, zmniejszeniem mineralnej gęstości kości i wyższym ryzykiem zgonu.

Badania nad piciem różnych rodzajów alkoholu

Zespół Brittany Larsen, doktorantki w dziedzinie neuronauki i asystentki na Iowa State University przeprowadził badanie nad wpływem różnych rodzajów alkoholu na tłuszcz trzewny oraz gęstość kości. Badanie opierało się na wielkoskalowej długoterminowej bazie danych UK Biobank. Przeanalizowano dane 1869 białych dorosłych w wieku od 40 do 79 lat. Badani zgłaszali czynniki demograficzne, alkoholowe, dietetyczne i związane ze stylem życia za pomocą kwestionariusza.

Następnie od każdego uczestnika pobrano próbki krwi, zbadana została także gęstość kości metodą dwuenergetycznej absorpcjometrii rentgenowskiej (użycie promieniowania o dwóch różnych energiach pozwala odróżnić absorpcję tkanki kostnej od pochłaniania przez tkanki miękkie). Do zbadania zależności między rodzajami napojów alkoholowych a składem ciała wykorzystany został program statystyczny.
Okazało się, że:

  • wyższą gęstość mineralną wykazywały kości osób starszych, które piły (z umiarem) białe wino
  • nie zaobserwowano związku pomiędzy spożyciem piwa lub czerwonego wina a gęstością mineralną kości
  • picie czerwonego wina wiązało się z niższym poziomem tłuszczu trzewnego niż picie piwa i napojów spirytusowych
  • konsumpcja białego wina nie wpłynęła na poziom tłuszczu trzewnego.

Wygląda więc na to, że picie białego wina może zmniejszać ryzyko osteoporozy, a picie czerwonego wina – gromadzeniu się w organizmie nadmiaru szkodliwego tłuszczu trzewnego.

Dalsze badania zespołu mają dotyczyć wpływu diety (w tym także spożycia alkoholu) na choroby mózgu i sprawność umysłową osób starszych.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP/Paweł Wernicki / ScienceAlert / „Obesity Science&Practice Journal”