Alkohol a samochód. Jak alkohol wpływa na prowadzenie pojazdów?

12.10.2020 13:37
Alkohol a prowadzenie samochodu
fot. Shutterstock

Alkohol, w każdych ilościach, istotnie wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów. Chociaż polskie przepisy dopuszczają, by we krwi kierującego pojazdem było 0,2 promila, to wciąż ta pozornie mała ilość alkoholu może stanowić ryzyko dla kierowcy, pasażerów i innych uczestników ruchu. Jak alkohol wpływa na zdolność prowadzenia samochodu? Wyjaśniamy.

Alkohol wpływa na zdolność prowadzenia samochodu

Po spożyciu alkoholu dochodzi do zaburzenia funkcji poznawczych - logicznego myślenia, koncentracji uwagi, odbioru bodźców wzrokowych i słuchowych, oceny odległości od przedmiotów. To ważne, bo akurat te cechy są niezbędne do sprawnego, bezpiecznego prowadzenia samochodu. 

Alkohol, nawet w niewielkich ilościach, pogarsza również zdolność do szybkiej reakcji. Przeciętny czas reakcji na bodziec u trzeźwego zdrowego człowieka to ok. 0,2 – 0,5 sekundy - tyle czasu mija między zauważeniem człowieka przed maską samochodu a wciśnięciem pedału hamulca. Natomiast każda ilość spożytego alkoholu ten czas wydłuża. Na przykład przy stężeniu alkoholu we krwi o wartości 0,5 promila czas reakcji wydłuża się o jedną trzecią. 

Pod wpływem alkoholu obraz staje się zamazany, zmniejsza się zakres widzenia, trudniej jest zachować skupienie wzroku na drodze, a z tego powodu mogą pojawić się problemy z utrzymaniem się na swoim pasie, z zauważeniem zmieniającej się sygnalizacji świetlnej, z dostosowaniem prędkości do zmieniającego się otoczenia.

Wiadomo także nie od dziś, że alkohol dodaje odwagi. Kierowców ''pod wpływem'' cechuje często brawura, mają oni większe skłonności do ścigania się z innymi kierowcami, osiągania większych prędkości - zachowują się w sposób, który na trzeźwo uznaliby za naganny.

Każda ilość wypitego przez kierowcę alkoholu zwiększa ryzyko spowodowania wypadku. Obliczono, że 0,5 promila podnosi to ryzyko dwukrotnie, 0,8 promila to czterokrotnie większe ryzyko spowodowania wypadku, a 1 promil alkoholu w wydychanym powietrzu to aż siedmiokrotnie większe ryzyko wypadku, niż w przypadku osoby trzeźwej.

Metabolizowanie alkoholu to sprawa indywidualna

Szybkość metabolizowania alkoholu, czyli wydalania go z organizmu, zależy nie tylko od jego ilości, ale także od płci, wagi i wielu indywidualnych czynników.

Informacje Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na temat szybkości metabolizmu alkoholu różnych osób w zależności od masy ciała i płci są jedynie orientacyjne. Przykładowo, mężczyzna o wadze 80 kg, który wypił dwa półlitrowe piwa 5 proc., będzie eliminował alkohol przez ponad 6 godzin, a kobieta o wadze 60 kg tę samą dawkę alkoholu będzie ''wydalała'' z organizmu przez mniej więcej 10 godzin. 

Dlatego lepiej nie liczyć na szczęście i nie ryzykować siadania za kółkiem po wypiciu piwa, wina czy innego trunku. 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: zdrowie.pap.pl, pijodpowiedzialnie.pl