Nie ma takiej ilości alkoholu, która mogłaby mieć pozytywny wpływ na zdrowie

27.08.2018
Aktualizacja: 30.09.2019 15:32
Alkohol, alkoholizm, używki, nałogi, nie ma takiej ilości alkoholu, która mogłaby mieć na nas dobry wpływ
fot. Shutterstock

Alkohol nie da Ci odpowiedzi, ale... pozwoli Ci zapomnieć pytanie – mawiają Czesi. Nie ma się co jednak łudzić, że picie wysokoprocentowych trunków może nam dać jakiekolwiek inne korzyści. Opublikowane na łamach „The Lancet” badania przeprowadzone w 195 krajach świata podważają wszystkie poprzednie doniesienia o rzekomych zaletach, które może mieć dla naszego zdrowia alkohol. 

Wnioski, do jakich doszli naukowcy z Waszyngtonu po przeanalizowaniu wyników badań Globalnego Obciążenia Chorobami wśród osób w wieku od 15 do 95 lat w 195 krajach świata w latach (1990-2016), nie pozostawiają żadnych wątpliwości – zwłaszcza że do grupy badawczej zakwalifikowano łącznie aż 28 mln osób. Okazuje się, ze straty spowodowane przez picie jakiejkolwiek dawki alkoholu wielokrotnie przewyższają wszelkie korzyści, jakie mielibyśmy odnieść, nawet przyjmując umiarkowane dawki wysokoprocentowych trunków.

Mimo że w przeszłości wiele badań wskazywało na wiele walorów zdrowotnych dotyczących picia alkoholu, to jednak summa summarum – lepiej jest stronić od alkoholu.

Alkohol szkodzi zdrowiu – bez względu na dawkę. Zawsze działa negatywnie

Według autorów publikacji opublikowanej na łamach prestiżowego „The Lancet” – jednego z najbardziej znanych czasopism medycznych na świecie – nie istnieje taki poziom spożycia alkoholu, który miałby pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Choć także na łamach zdrowie.radiozet.pl wielokrotnie donosiliśmy, że np. niewielkie dawki alkoholu mogą ograniczać ryzyko cukrzycy, wino może chronić przed próchnicą, a nawet rozwijać inteligencję i sprzyjać walce z otyłością, to jednak w świetle najnowszych wyników badań wszystkie poprzednie ustalenia wymagają weryfikacji. Naukowcy pod kierunkiem doktora Maxa Griswolda z University of Washington wykazali, że jeśli weźmiemy pod uwagę całościowy wpływ alkoholu na organizm, to ryzyko, z jakim wiąże się picie alkoholu, przewyższa potencjalne korzyści. 

Udało się potwierdzić, że nawet niewielkie dawki spożywane systematycznie mają bezpośredni wpływ na podwyższenie ryzyka występowania m.in. nowotworów – w bogatszych krajach i chorób zakaźnych (np. gruźlicy) lub marskości wątroby – w biedniejszych państwach. W średnio zamożnych krajach za główną konsekwencję używania alkoholu uważa się udary. Nawet jeśli ryzyko związane z piciem jednej standardowej dawki alkoholu (10 g) jest niewielkie, to i tak da się wykazać, że w konsekwencji nie wychodzi to nam na zdrowie.  

Nie istnieje bezpieczny poziom spożycia alkoholu. Picie nigdy nie wychodzi nam na zdrowie

Regularne picie niewielkich ilości alkoholu już po pół roku naraża na zwiększenie ryzyka wystąpienia jednej z 23 chorób, które może wywoływać ta substancja. Niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia wzrastają w miarę tego, ile alkoholu pijemy. Na świecie spożywanie alkoholu deklaruje ok. 32,5 proc. ludzkości (ok. 2,4 mld osób). 39 proc. z nich (1,5 mld) stanowią mężczyźni, a 25 proc. (900 mln) kobiety. Największe zamiłowanie do alkoholu deklarują Duńczycy, a najmniejsze – mieszkańcy Pakistanu i Bangladeszu. Wśród mężczyzn najwięcej alkoholu piją Rumuni, a najmniej – obywatele Pakistanu. Jeśli chodzi o kobiety, to najwięcej piją Ukrainki, a najmniej Iranki.

Z kolei największy odsetek mężczyzn spożywających alkohol pochodzi z: Danii, Norwegii, Argentyny, Niemiec, Polski, Francji, Korei Południowej, Szwajcarii, Grecji i Islandii.

Jeśli chodzi o kobiety, to najwięcej miłośniczek alkoholu mieszka w: Danii, Norwegii, Niemczech, Argentynie, Nowej Zelandii, Szwajcarii, Słowacji, Francji, Szwecji i Islandii. 

Według statystyk dotyczących 2016 roku picie alkoholu stanowiło siódmy główny czynnik ryzyka przedwczesnych zgonów i chorób, przyczyniając się do śmierci 6,8 proc. mężczyzn i 2,2 proc. kobiet na świecie.

Abstynencja – jedyny sposób na zdrowe podejście do alkoholu?

Czy zatem w trosce o nasze zdrowie wszyscy powinniśmy zostać abstynentami? Okazuje się, że naukowcy są dalecy od takiego zalecenia. Jak tłumaczy w rozmowie z BBC prof. David Spiegelhalter z Uniwersytetu Cambridge, choć prawdopodobnie nie da się ustalić takiego poziomu alkoholu, który byłby bezpieczny dla naszego organizmu, to jednak wcale nie jest to jeszcze wystarczającym argumentem do tego, by całkowicie wyeliminować z diety niewielkie dawki wysokoprocentowych trunków. 

Kobietom alkohol szkodzi bardziej

Innego zdania są twórcy głośnej kampanii „10 dowodów”, którzy przekonują, że alkohol to... „seksistowska świnia!”. Dlaczego? Wszystko przez to, że traktuje kobiety zdecydowanie gorzej niż mężczyzn. Paniom wysokoprocentowe trunki szybciej uderzają do głowy. Zdecydowanie łatwiej się też od niego uzależnią i wpadają w nałóg, z którego nie są w stanie wyjść.

źródło: The Lancet/BBC