Skażone mięso w supermarketach? Brytyjscy lekarze ostrzegają

Monika Piorun
21.08.2017 15:06
Skażone mięso w supermarketach? Brytyjscy lekarze ostrzegają
fot. East News

Skandal w Wielkiej Brytanii. Według lekarzy z Public Health England tysiące klientów jednej z największej sieci marketów mogło zarazić się wirusem zapalenia wątroby typu E, pochodzącym z mięsa wieprzowego, importowanego z Holandii i Niemiec. Bulwarówki sugerują, że chodzi o "Tesco"...

Władze marketu zachowują wymowne milczenie - nie zaprzeczają ani nie potwierdzają informacjom ustalonym przez brytyjski tabloid "The Sun". Mimo że wirus HEV G3-2 odpowiedzialny za wirusowe zapalenie wątroby typu E został na razie wykryty u ok. 60 pacjentów, to według ustaleń Public Helath England, zarażonych może być nim od 150 tys. do 200 tys. Brytyjczyków. Dlaczego?

Wszyscy zarażeni potwierdzili, że spożywali szynkę lub kiełbaski wieprzowe wytwarzane pod własną marką przez jedną z najpopularniejszych sieci marketów.

Public Health England (PHE), czyli agencja wykonawcza brytyjskiego Ministerstwa Zdrowia, w raporcie opublikowanym przez "The Times" potwierdziła, że:

Jedynie "Supermarket X" i produkowane przez niego mięsne produkty można powiązać z serią zarażeń HEV G3-2.

Nazwa marketu ze względu na prowadzone śledztwo nie została oficjalnie ujawniona. Bulwarówki powołując się na własne źródła, których nie chcą ujawniać, szybko jednak ustaliły, że najprawdopodobniej chodzi o sieć "Tesco". Szacuje się, że wirusowym zapaleniem wątroby typu E mogło zarazić się od 150 tys. do 200 tys. klientów tego supermarketu. 

Na czym polega WZW typu E?

Zrzut ekranu 2017-08-21 o 15.15.08

Powodujący wirusowe zapalenie wątroby typu E wirus HEV; fot. Institute for Molecular Virology

Wirusowe zapalenie wątroby typu E wywołuje HEV, czyli tzw. wirus RNA, należący do rodziny Caliciviridae. Można się nim zarazić spożywając zanieczyszczoną wodę lub żywność. Patogeny mogą też przenosić zwierzęta domowe - głównie świnie. Okres wylęgania zarazków wynosi od 15 do 65 dni (zazwyczaj około 40). Najwyższe ryzyko śmiertelności z powodu tej choroby (ok. 20 proc.) obserwowane jest u kobiet w III trymestrze ciąży.

Choć choroba może przebiegać bezobjawowo u niektórych zarażonych mogą pojawić się nudności, wymioty lub objawy przypominające grypę żołądkową. Ryzyko infekcji można zmniejszyć zwracając większą uwagę na higienę osobistą, częste mycie rąk (zwłaszcza przed jedzeniem lub przygotowaniem posiłków) oraz unikanie pokarmów z niepewnych źródeł.

Specjaliści z Public Health England podejrzewają, że zainfekowane mięso wieprzowe, które doprowadziło do zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu E w Wielkiej Brytanii zostało importowane z Holandii lub Niemiec. 

PrzeczytajSkażone kurczaki mogły trafić do Polski

Z kolei niemieckie media w ciągu ostatnich dni ujawniły, że holenderscy hodowcy drobiu użyli zabronionego w hodowlach prowadzonych w celach spożywczych fipronilu - toksycznego środka owadobójczego, stosowanego m.in. do walki z roztoczami. Ślady tej substancji prowadzącej do uszkodzenia nerek, wątroby oraz węzłów chłonnych odnaleziono m.in. w belgijskich i holenderskich jajkach.

Główny Inspektor Sanitarny potwierdził, że jaja zainfekowane fipronilem mogły pojawić się również w Polsce, choć nie trafiły do sprzedaży.

Zagłosuj

Gdzie najczęściej kupujesz mięso?

Liczba głosów:

źródłoThe Independent; The Sun; The Sunday Times

___

zdrowie.radiozet.pl/π