Trendy kulinarne 2020. Na co zwrócić uwagę?

13.01.2020 14:59
Trendy kulinarne 2020

Mąka wzbogacona, przekąski z lodówki o obniżonej zawartości konserwantów i przysmaki kuchni afrykańskiej - to nowości na rynku spożywczym w 2020 roku.

Amerykańska sieć supermarketów Whole Foods opublikowała listę Food Trends 2020. W nadchodzącym roku prognozowany jest wzrost popularności żywności wzbogaconej, bez dodatku soi, konserwantów i cukrów prostych.

Mąka z kalafiora

Mąka migdałowa, z kalafiora, z cibory jadalnej - to ciekawa propozycja dla miłośników zdrowego żywienia. Jak podkreślają eksperci z Whole Foods, chodzi nie tyle o uzyskanie produktu bezglutenowego, co o uzyskanie mąki wzbogaconej dodatkową porcją błonnika i białka.

Soi-free

Era produktów gluten-free pomału dobiega końca, ale na horyzoncie widać już nowy trend: soi-free, czyli produkty wyprodukowane przez użycia soi. To odpowiedź na powtarzające się doniesienia na temat negatywnego wpływu soi na gospodarkę hormonalną (zwłaszcza mężczyzn) oraz obserwowanym wzrostem odsetka alergików w populacji ogólnej (w tym także uczulonych na soję).

Przekąski z lodówki

Przekąski, które muszą być przechowywane w lodówce zawierają mniej konserwantów i dodatków do żywności - zauważają eksperci z Whole Foods i zachęcają, żeby w poszukiwaniu zdrowych przekąsek w supermarkecie zboczyć z głównej alejki w kierunku lodówek. Producenci żywności przygotowali bowiem nowe propozycje: na przykład proteinowe batony do lodówki.

Przysmaki kuchni afrykańskiej

O ile 2019 eksperci z Whole Foods okrzyknęli rokiem Azji, Oceanii i zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej, to rok 2020 należeć ma do Afryki. Na stołach pojawią się: moringa, tamaryndowiec, fonio, trwa abisyńska, proso, sorgo i inne przysmaki zachodniego wybrzeża.

Superfood dla dzieci

Produkty dedykowane dzieciom muszą mieć specjalne oznaczenia. Dotychczas na próżno było szukać przekąsek typu superfood dla dzieci. W tym roku ma się to zmienić. Prażone wodorosty z solą morską zamiast solonych czipsów? Ma to sens!

Bezalkoholowe trunki

Rosnąca świadomość na temat szkodliwości alkoholu i narastającego problemu alkoholizmu na świecie, spowodowała rozwój segmentu bezalkoholowych trunków. Na stołach pojawi się nie tylko bezalkoholowe piwo i wino 0%, ale także na przykład bezalkoholowy... gin.

W 2020 ma być już nie tylko zdrowo, ale zdrowo i bogato w składniki odżywcze.

Źródło: us.cnn.com