Tkanka tłuszczowa z brzucha negatywnie wpływa na mózg

05.03.2020 17:06
Tłuszcz brzuszny
fot. Shutterstock

Otyłość to przewlekła choroba, która jest czynnikiem ryzyka rozwoju innych, czasem śmiertelnych chorób. Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko raka, chorób serca, układu pokarmowego i oddechowego, a także wielu innych. Kolejne badania potwierdzają, jak szkodzi człowiekowi nadmiar tkanki tłuszczowej. Naukowcy już wiedzą, że wpływa ona na mózg i pogarsza funkcje poznawcze. 

Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej brzusznej negatywnie wpływa na pracę mózgu i może mieć dla człowieka poważne skutki.

Mikrobiolodzy z Medical College of Georgia opublikowali na łamach The Journal of Clinical Investigation dowody na to, że nadmierna ilość tkanki tłuszczowej wysyła do mózgu sygnał powodujący rozwój stanu zapalnego i pogorszenie funkcji poznawczych, czyli procesów pozwalających zdobywać wiedzę o otoczeniu i komunikować się z nim.

- Zidentyfikowaliśmy konkretny sygnał, który powstaje w brzusznej tkance tłuszczowej, a następnie poprzez barierę krew-mózg dostaje się do układu nerwowego, aktywuje mikroglej i powoduje pogorszenie funkcji poznawczych – powiedziała prowadząca badania dr Alexis M. Stranahan.

Mikroglej stanowią komórki centralnego układu nerwowego. Jest to pierwsza linia obrony immunologicznej w mózgu. Badacze odkryli, że pod wpływem nadmiernej ekspozycji na sygnał wysyłany przez tkankę tłuszczową komórki mikrogleju zaczynają działać na niekorzyść człowieka, napędzając rozwój stanu zapalnego. Przewlekły stan zapalny stymuluje natomiast aktywność kompleksu białkowego NLRP3, który powoduje produkcję i uwalnianie cytokiny prozapalnej (interleukiny-1 beta).

Badania na myszach potwierdziły przypuszczenia naukowców. Gdy otyłe myszy pozbawiono białka NLRP3, nie rozwinął się u nich proces zapalny w mózgu. Natomiast, w przypadku badań nad tkanką tłuszczową brzuszną, której nie pozbawiono tego białka, czyli wszystkie procesy przebiegały naturalnie, dochodziło do zwiększenia poziomu IL-1 beta w hipokampie, strukturze mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się.

Tłuszcz brzuszny od dawna uważany jest za najbardziej szkodliwy dla organizmu. Tkanka tłuszczowa brzucha jest aktywnym narządem wydzielania wewnętrznego. Nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych prowadzi do wzrostu produkcji insuliny i substancji zapalnych oraz enzymów przyczyniających się do nadciśnienia tętniczego. Tłuszcz brzuszny sprzyja podwyższeniu poziomu cukru i trójglicerydów oraz obniżeniu frakcji dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Otyłość brzuszna uznawana jest za czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, chorób serca. 

W nowym badaniu naukowcy udowodnili, że tkanka tłuszczowa brzuszna może powodować rozwój stanu zapalnego w mózgu, wpływając na zdolność uczenia się, porozumiewania, tworzenia i modyfikowania wiedzy o otoczeniu, kształtowania zachowania.

Źródło: The Journal of Clinical Investigation (jci.org), naukawpolsce.pap.pl