Salmonella w jajkach. GIS ostrzega

08.10.2019
Aktualizacja: 08.10.2019 13:45
Salmonella w jajkach. Ostrzeżenie GIS
fot. Shutterstock

GIS opublikowało komunikat, w który informuje o wykryciu Salmonelli. Bakterię wykryto na powierzchni skorupek jaj firmy GALLUS. 

Salmonella w jajkach: ostrzega GIS 

GIS wydał ostrzeżenie publiczne, po tym, jak wykrył pałeczki Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. 

Szczegóły dotyczące produktów:

Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, pochodzące z  firmy GALLUS. 

jajka1-1024x494

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję nakazującą firmie GALLUS wycofanie z obrotu partii. W komunikacie znalazły się również zalecenia dla konsumentów na temat spożywania jaj z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

  1. Zakup jaj.
  2. Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
  3. Przechowywanie. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
  4. Przygotowywanie dań/potraw. Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  5. Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  6. Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  7. Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  8. Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Salmonella: jak dochodzi do zarażenia. 

Do zarażenia bakterią może dojść:

  • drogą pokarmową – poprzez spożycie zanieczyszczonych jaj, mięsa drobiowego, majonezu czy mleka;
  • poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem;
  • poprzez picie wody zanieczyszczonej odchodami.

Do objawów zakażenia Salmonellą zalicza się:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu. 

Źródło: GIS