Oceń
GIS opublikowało komunikat, w który informuje o wykryciu Salmonelli. Bakterię wykryto na powierzchni skorupek jaj firmy GALLUS.
Salmonella w jajkach: ostrzega GIS
GIS wydał ostrzeżenie publiczne, po tym, jak wykrył pałeczki Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.
Szczegóły dotyczące produktów:
Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, pochodzące z firmy GALLUS.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję nakazującą firmie GALLUS wycofanie z obrotu partii. W komunikacie znalazły się również zalecenia dla konsumentów na temat spożywania jaj z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
- Zakup jaj.
- Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
- Przechowywanie. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
- Przygotowywanie dań/potraw. Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Salmonella: jak dochodzi do zarażenia.
Do zarażenia bakterią może dojść:
- drogą pokarmową – poprzez spożycie zanieczyszczonych jaj, mięsa drobiowego, majonezu czy mleka;
- poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem;
- poprzez picie wody zanieczyszczonej odchodami.
Do objawów zakażenia Salmonellą zalicza się:
- bóle głowy;
- napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
- biegunki;
- nudności i wymioty;
- gorączka;
- wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu.
Źródło: GIS
Oceń artykuł