Popularne mrożonki wycofane ze sklepów Biedronka. O które produkty chodzi?

31.07.2018 13:06
Z sieci Biedronka znikną znane mrożonki
Fot. Shutterstock

Biedronka wycofuje dwie partie mrożonek z powodu podejrzenia wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu znanych mrożonek typu warzywa na patelnię wyprodukowanych przez firmę Greenyard dla sieci sklepów Biedronka. Sprawdź, o które produkty chodzi.

Firma Greenyard Frozen Poland (producent mrożonek) informuje w specjalnym komunikacie, że w związku z niezgodnością mikrobiologiczną mrożonej kukurydzy, która jest częścią oferowanych produktów, podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu znanych mrożonek dostępnych w sklepach Biedronka. 

Chodzi o dwie partie produktów z datą przydatności do 06.2020:

  • Warzywa na patelnię z ziemniakami Mroźna Kraina 750g, producent Greenyard.
  • Warzywa na patelnię po włosku Mroźna Kraina 450g, producent Greenyard.

„Nasza decyzja jest podyktowana dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie nawet znikomego ryzyka spożycia składnika mogącego mieć wpływ na zdrowie konsumentów, jeśli produkt nie został przygotowany według instrukcji podanych na opakowaniu przez producenta” – można przeczytać w wydanym oświadczeniu.

Osoby, które zakupiły wskazane produkty z datą przydatności do 06.2020, proszone są o ich zniszczenie lub zwrócenie do sklepu, w którym zostały zakupione.

Producent informuje, że badania kontrolne wskazanych produktów nie wykazały żadnych nieprawidłowości, jednak produkty zostały wycofane ze względu na chęć zachowania maksymalnych środków ostrożności.

Jednocześnie Greenyard, producent mrożonek, zwraca uwagę, że jedynie odpowiednie przygotowanie produktów, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu eliminuje ryzyko zakażenia.

Zobacz całe oświadczenie producenta

Bakteria, która może być groźna zdrowia

Choć kontrole nie wykazały nieprawidłowości we wspomnianych wyżej produktach, to producent zdecydował o podjęciu drastycznych kroków. 

Do połowy czerwca zgłoszono prawie 50 przypadków zatrucia bakterią Listeria monocytogenes, a dziewięć z nich było śmiertelnych. Choć żaden z nich nie miał miejsca w Polsce, to zalecana jest ostrożność. Bakterię wykryto bowiem w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez węgierską firmę w latach 2016-2018.  

Bakteria Listeria monocytogenes może wywołać listeriozę – chorobę, która jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, seniorów, dzieci i osób o obniżonej odporności. Choroba objawia się gorączką, biegunką, wymiotami, a nawet utratą przytomności. Niezdiagnozowana w porę może prowadzić do zapalenia opon mózgowych, zapalenia wsierdzia lub ogólnoustrojowej bakteriemii.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

Źródło: gis.gov.pl

________

zdrowie.radiozet.pl/nk