W papryce konserwowej wykryto alergeny: ostrzeżenie publiczne GIS

19.11.2019 15:53
Papryka zawiera alergeny
fot. Pixabay

Lubisz paprykę konserwową? Sprawdź, czy masz w domu ten produkt. GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej konserwowej, w której wykryto dwutlenek siarki - substancję alergenną. GIS ostrzega, by alergicy nie sięgali po ten produkt.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej konserwowej, w której wykryto substancje alergenną - dwutlenek siarki. Etykieta produktu w ogóle nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

Chodzi o produkt:

Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym

Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów

Numer partii: 23.02.2020

Data minimalnej trwałości: 23.02.2020

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

cover-papryka-1140x520

Źrodło: gis.gov.pl