PZH: W ciągu ostatniego roku wzrosła zachorowalność na salmonellozę

Monika Piorun
23.05.2017 12:11
PZH: W ciągu ostatniego roku wzrosła zachorowalność na salmonellozę
fot. East News/Photo Researchers

Państwowy Zakład Higieny ostrzega, że aż o 16 proc. wzrosła liczba przypadków salmonellozy w Polsce. Do ciężkiego zatrucia doszło podczas jednego z przyjęć weselnych, gdzie obecność bakterii salmonelli stwierdzono u 34 osób. Sąd Okręgowy w Warszawie zdecydował, że firma obsługująca gości ma wypłacić 20 tys. odszkodowania.

W 2016 roku w naszym kraju odnotowano 10025 zachorowań na salmonellozę. Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny rok wcześniej tę chorobę zdiagnozowano tylko u 8652 pacjentów.

GUS potwierdza, że najczęściej zanieczyszczenia salmonellozą wykrywano w drobiu, podrobach, produktach drobiarskich, jajach oraz ich przetworach. Rzadziej drobnoustroje chorobotwórcze były obecne w mięsie, podrobach, rybach, owocach morza, wyrobach cukierniczych oraz ciastkach.

W 2014 roku z powodu salmonellozy umarło 13 Polaków. Mimo że GIS oraz MZ nie dysponuje oficjalnymi danymi na temat zgonów spowodowanych zarażeniem bakterią salmonelli w latach 2015-2016, to szacuje się, że wzrost liczby zachorowań na salmonellozę doprowadził do około 15 zgonów.

Salmonella znowu staje się groźna?

Jak donosi "Rzeczpospolita" do jednego z ciężkich zatruć pałeczkami Salmonelli  z gr. B Typhimurium doszło podczas przyjęcia weselnego. Objawy zatrucia stwierdzono u 34 gości, 8 osób było hospitalizowanych. Na wniosek panny młodej, która wystąpiła o odszkodowanie do firmy organizującej wesele, Sąd Okręgowy w Warszawie zdecydował o konieczności wypłacenia 20 tys. za szkody, jakie poniesiono z powodu nieudanej uroczystości.

Na początku kwietnia salmonella doprowadziła do zatrucia 43 osób (dzieci oraz dorosłych) z przedszkola w Chotomowie. Służby sanitarne ostrzegają, że głównym źródłem zakażeń może być żywność niepoddana obróbce termicznej - bakterie giną dopiero w temperaturze ok. 60 stopni Celsjusza, dlatego warto pamiętać o tym, by:

  • Zawsze parzyć wrzątkiem skorupki jajek przed włożeniem ich do lodówki i przechowywać je w osobnej przegródce
  • Nigdy nie zamrażać jedzenia po rozmrożeniu
  • Unikać surowego mięsa niewiadomego pochodzenia oraz niedopieczonych lub niedogotowanych potraw
  • Myć ręce przed jedzeniem lub przed przygotowywaniem posiłków oraz po skorzystaniu z toalety
  • Nie doprowadzać do odwodnienia organizmu

______

zdrowie.radiozet.pl/PAP/π