Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić podatek od cukru. Dlaczego?

Monika Piorun
14.10.2016 07:13
Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić podatek od cukru. Dlaczego?
fot. Ministerstwo Zdrowia chce wprowadzić podatek od cukru?

Dochód z nowych przepisów fiskalnych zostałby przeznaczony na finansowanie leczeczenia chorób układu krążenia. Po ostatnim apelu Światowej Organizacji Zdrowia wzywającym polityków do walki z otyłością polscy urzędnicy rozważają wprowadzenie zmian w prawie podatkowym.

42 kg - tyle cukru rocznie spożywa statystyczny Polak. Nawet jeśli nie słodzimy kawy lub herbaty, to i tak nie jest łatwo uniknąć nam tego słodkiego dodatku, który zawiera m.in. wysokoprzetworzona żywność lub napoje gazowane.

Producenci aktykułów spożywczych zawierających nadmierne ilości cukru mogą już wkrótce płacić nawet 20-procentowy podatek za wprowadzanie na rynek towarów szkodliwych dla zdrowia.

Ze środków zgromadzonych w ten sposób w budżecie państwowym możnaby opłacać leczenie pacjentów cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych, którym sprzyja nadmiar cukru w diecie.

Takie rozwiązanie zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która w tym tygodniu przedstawiła raport dotyczący nowej polityki fiskalnej w zakresie profilaktyki chorób niezakaźnych.

Przeczytaj: WHO chce wprowadzić 20-procentowy podatek od napojów gazowanych

Czy nowy podatek oznacza podwyżki dla konsumentów?

cukier_kostka

fot. Dennis Skley, flickr.com, CC BY-ND 2.0

Choć nie ma jeszcze pewności, co do wysokości nowych stawek podatku, a proponowane 20% jest tylko zaleceniem WHO - istnieją jednak obawy, że nowe przepisy doprowadzą do podwyżek cen żywności.

Ceny wysokoprzetworzonych produktów (głównie napojów gazowanych zawierających zawrotne ilości cukru) mogą wzrosnąć. Mniej zapłacimy zaś np. za owoce i warzywa, z powodu specjalnych dopłat, z których mają skorzystać producenci naturalnej żywności.

Zagłosuj

Czy popierasz wprowadzenie zmian podatkowych dotyczących towarów zawierających nadmierne ilości cukru?

Liczba głosów:

Za słodki smak trzeba będzie słono płacić?

Niektóre kraje zdążyły już wprowadzić w życie podobne zmiany podatkowe. 10-procentowa akcyza od napojów bezalkoholowych z dodatkiem cukru obowiązuje w Meksyku. Specjalny podatek od towarów zawierających nadmiar soli, cukru i kofeiny funkcjonuje też na Węgrzech. Prace nad podobnymi rozwiązaniami fiskalnymi ogłosiła już Wielka Brytania i Filipiny, zaś od 2017 zostaną wprowadzone do systemu fiskalnego funkcjonującego w RPA.

Co na to przedsiębiorcy, dla których podatek może oznaczać niemal bankructwo? Mali, lokalni gracze pewnie będą musieli prędzej czy później zastosować się do nowych przepisów - jeśli tylko zostaną wcielone w życie. Największe globalne koncerny, które już od dawna zmagają się z potężnymi problemami finansowymi, uciekają się jednak do dużo bardziej wyrafinowanych działań. Przy okazji wspierania wielu organizacji prozdrowotnych starają się wpływać na pozytywny wizerunek firmy, a po cichu wydają miliony dolarów na lobbowanie przeciwko zmianom w prawie, które nie są zgodne z ich interesem.

Przeczytaj: Jak Coca-cola i Pepsi "dbają" o nasze zdrowie?

Jak nam szkodzi cukier?

słodko-gorzki

fot. Takeshi Kouno, flickr.com, CC BY 2

Przeciętny Polak każdego dnia spożywa aż pięć razy więcej cukru niż wynoszą zalecane normy. Wcale nie jest łatwo wyeliminować go z naszej codziennej diety. Dlaczego? Większość produktów, które spożywamy na co dzień jest dosładzanych już na etapie produkcji. Nie musimy wcale objadać się słodyczami, by okazało się, że w naszym menu pojawił się cukier ukryty np. w płatkach kukurydzianych lub jogurtach naturalnych, które mało kto posądza o to, że są dosładzane. Niestety nawet ilość fruktozy pochodzącej z owoców w ostatnich latach zwiększyła się w naszym menu aż pięciokrotnie. 

Od słodkiego smaku bardzo łatwo się jest uzależnić. Słynne badania, które przeprowadził światowej sławy ekspert od uzależnień - Serge Ahmed z Institut Fédératif de Recherche sur les Neurosciences w Bordeaux - wykazały, że cukier działa na mózg jak narkotyk, a na poziomie biologicznym zmiany, jakie powoduje w układzie nerwowym, są porównywalne z tym, co się dzieje z naszym ciałem po spożyciu... kokainy!

Przeczytaj: Słodkiego, miłego tycia

Ile cukru znajduje się w popularnych produktach spożywczych?

Jesteście zaskoczeni?

______

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π