Uwaga na mrożone warzywa! GIS ostrzega przed listeriozą

Monika Piorun
25.07.2018 12:15
Listerioza: GIS ostrzega przed groźnymi bakteriami w mrożonkach/mrożonych warzywach
fot. Shutterstock

Ze względu na zagrożenie bakterią Listeria monocytogenes, która aż w 5 europejskich krajach doprowadziła do zatruć po zjedzeniu mrożonych warzyw, niektórzy producenci zdecydowali się na dobrowolne wycofanie mrożonek występujących w ich ofercie. Które produkty mają zniknąć z rynku?

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że z uwagi na potencjalne ryzyko wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes firma Greenyard Frozen Poland, która produkuje mrożone warzywa m.in. dla MAKRO Cash and Carry Polska S.A., Tesco (Polska) Sp. z o.o. oraz Dino Polska S.A., podjęła działania zapobiegawcze i zdecydowała się na dobrowolne wycofanie następujących produktów:

  • Fit Mix marchwiowy 400 g (d'aucy)
  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g (d'aucy)
  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g (d'aucy)
  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g (d'aucy)
  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g (d'aucy)
  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g (d'aucy)
  • Kukurydza w opakowaniu 2,5 kg, z datą ważności 06/2018-06/2020 (Pinguin)
  • Warzywa na patelnię z talarkami ziemniaków 600 g (Mroźny Ogród)
Zrzut ekranu 2018-07-25 o 10.39.26
Zrzut ekranu 2018-07-25 o 10.38.11

Wyżej wymienione produkty nie powinny być spożywane.

Zrzut ekranu 2018-07-25 o 10.54.35 1

Nie tylko latem, ale przez cały rok warto pamiętać o tym, że mrożone owoce i warzywa – także te dodawane do sałatek, dipów czy smoothie – powinny zawsze być przygotowywane zgodnie z instrukcją na etykiecie produktu.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również mrożonej słodkiej kukurydzy. To właśnie ona jest uznawana za źródło ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło aż w pięciu europejskich krajach.

Niedawno informowaliśmy, że bakterie Listeria monocytogenes zostały zidentyfikowane w kiełbasie śląskiej dostępnej na polskim rynku.

Zobacz także

Jakie wpływ na zdrowie mają bakterie Listeria monocytogenes? Objawy listeriozy

Służby sanitarne ostrzegają, że: 

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterie Listeria monocytogenes, groźne przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, seniorów, kobiet w ciąży i niemowląt.

Wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes (wydalane z kałem zakażonych zwierząt) listerioza leczona jest za pomocą antybiotyków. Choroba ta najbardziej niebezpieczna może być dla osób z niesprawnym systemem immunologicznym, a także m.in. dla ciężarnych oraz noworodków. Jak rozpoznać jej symptomy?

Listerioza jest dosyć podstępną chorobą – u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.

  • kobiet w ciąży po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U seniorów i osób z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu polega przede wszystkim na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny osobistej (a zwłaszcza na każdym etapie procesu przygotowywania żywności),
  • myciu rąk przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami lub po wyjściu z toalety.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny/Państwowa Inspekcja Sanitarna

____________

zdrowie.radiozet.pl/π