Listeria w twarogu sernikowym! GIS wydał ostrzeżenie publiczne

Monika Piorun
23.07.2018 16:39
listeria, listerioza, twaróg sernikowy, GIS, wycofany produkt
Fot. Shutterstock

Sanepid wykrył bakterie Listeria monocytogenes w próbkach twarogu sernikowego wyprodukowanego przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomsku. Konsumenci mogą zwracać wycofywany produkt do miejsca zakupu.

Zastrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczą twarogu sernikowego w opakowaniach po 0,5 kg i 1 kg (numer partii: 2907185, termin zdatności do spożycia: do 29 lipca 2018 roku). W próbkach towaru, którego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku, wykryto bakterie Listeria monocytogenes

Zgodnie z przepisami poinformowano o tym fakcie organy urzędowej kontroli żywności oraz klientów, którzy zakupili wadliwy produkt i mogą go zwrócić do miejsca zakupu.

Proces wycofywania wadliwych towarów nadzorowany jest przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Listeria – wpływ na zdrowie. Objawy listeriozy

Wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes (wydalane z kałem zakażonych zwierząt) listerioza leczona jest za pomocą antybiotyków. Choroba ta najbardziej niebezpieczna może być dla osób z niesprawnym systemem immunologicznym, a także m.in. dla ciężarnych oraz noworodków. Jak rozpoznać jej symptomy?

Listerioza jest dosyć podstępną chorobą – u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.

  • kobiet w ciąży po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U seniorów i osób z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu polega przede wszystkim na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny osobistej (a zwłaszcza na każdym etapie procesu przygotowywania żywności),
  • myciu rąk przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami lub po wyjściu z toalety.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny/OSM Radomsko

____________

zdrowie.radiozet.pl/π