Kolejne hamburgery wycofane. Ich spożycie mogło wywołać groźną chorobę

10.07.2020
Aktualizacja: 10.07.2020 14:26
Partia hamburgerów (kanapek) wycofana.
fot. Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące spożywania hamburgerów. Wykryto w nich groźne bakterie. Sprawdź, o które produkty chodzi. 

GIS ostrzega: w hamburgerach znanej marki znaleziono bakterie. Nie należy spożywać tych produktów.

Chodzi o produkty:

Hamburger z sosem czosnkowym

  • Termin przydatności do spożycia:  16.07.2020
  • Producent: CATERING SERVICE Sp. z o.o., ul. Płaczki 8, 63-020 Zaniemyśl

oraz  

Hamburger z sosem amerykańskim

  • Termin przydatności do spożycia:  16.07.2020
  • Producent: CATERING SERVICE Sp. z o.o., ul. Płaczki 8, 63-020 Zaniemyśl

oraz

Sandwiche swojskie

  • Termin przydatności do spożycia:  16.07.2020
  • Producent: CATERING SERVICE Sp. z o.o., ul. Płaczki 8, 63-020 Zaniemyśl
UWAGA-Ostrzeżenie-publiczne-dotyczące-żywności-3

Dlaczego wycofano hamburgery?

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii hamburgera drobiowego 294/VI wykryto bakterie Listeria monocytogenes. W dalszym postępowaniu ustalono, że Catering  Service  wykorzystał wspominany produkt do produkcji hamburgerów z sosem czosnkowym, z sosem amerykańskim oraz sandwiche swojskich. 

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Uwaga! Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, a w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Warto wiedzieć: Objawy listeriozy: jak je rozpoznać?