Oceń
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis w jajkach spożywczych z chowu klatkowego. Kod identyfikacyjny na ich skorupkach to 3PL26111314. Klienci mogą zwracać je do miejsca zakupu.
Jajka, których spożycie grozi salmonellozą, zostały wyprodukowane przez Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas we wsi Tychów Nowy w województwie świętokrzyskim. Chodzi o „jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M” z terminem przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018. Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).
Konsumenci nie powinni spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz organy Inspekcji Weterynaryjnej nadzorują proces wycofywania z obrotu wskazanych partii jaj, które mają zostać przekazane do utylizacji.
Szczegóły dotyczące jaj, w których stwierdzono bakterie Salmonella Enteritidis:
- produkt: jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M,
- kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj: 3PL26111314,
- producent: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów,
- zakład pakowania jaj: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE,
- termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018,
- kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).
Oświadczenie zakładu, z którego pochodzą wycofywane partie jajek:
TO CIĘ ZAINTERESUJE:
- Uwaga! 4,3 mln jajek wycofanych z polskich sieci handlowych. GIS ostrzega
- Fipronil: Niemcy wycofują 73 tys. jaj zatrutych środkiem przeciwko wszom
- Salmonella, fipronil, ptasia grypa – przez co mamy problem z jajkami?
- Skandal w Europie: kto blokuje informację o skażeniu jaj fipronilem?
- PORADNIK: Co oznaczają kody numeryczne na jajkach?
- Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? Objawy zakażenia Salmonellą
______
zdrowie.radiozet.pl/GIS/π
Oceń artykuł