GIS ostrzega przed łyżką kuchenną: może być groźna dla zdrowia

30.06.2020 08:54
GIS ostrzega przed łyżką kuchenną
fot. Shutterstock

GIS ostrzega przed używaniem w kuchni łyżki do mieszania/odcedzania żywności z tworzywa sztucznego. Po przeprowadzeniu niezbędnych badań okazało się, że łyżka w kontakcie z żywnością może stwarzać zagorzenie dla zdrowia. Dowiedz się, co to za produkt i sprawdź, czy masz go w domu. 

Główny Inspektor Farmaceutyczny wydał ostrzeżenie dotyczące używania łyżki cedzakowej z tworzywa sztucznego z żywnością. Według GIS może dochodzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z tej łyżki. 

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Chodzi o łyżkę cedzakową wykonaną z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym, w części użytkowej 8 podłużnych otworów. Długość całkowita 32,5 cm.

  • Kod identyfikacyjny produktu: REF: 6409204
  • Kod kreskowy: 8056046092044
  • Importer : David jones import-export, s.l. c/.villablino 16 28947 fuenlabrada Madrid C.I.F:B-84926450
  • Kraj pochodzenia: Chiny
OSTRZEŻENIE

''Może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów''

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych we wszystkich badanych próbek łyżki cedzakowej określonej w komunikacie. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy stwierdzić, że zbadany poziom migracji może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Podmiot KUOMAO TRADE POLAND Sp. z o.o. odpowiedzialny za wprowadzenie produktu do obrotu w Polsce wycofuje już kwestionowany produkt z obrotu, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu.

Warto wiedzieć

Czym są aminy pierwszorzędowe?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs – Primary Aromatic Amines) to związki, które mogą być obecne w materiałach opakowaniowych i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Niektóre z amin (PAAs) uznane zostały przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem (IARC) za substancje potencjalnie kancerogenne (rakotwórcze) dla człowieka.Dlatego zgodnie z przepisami Unii Europejskiej (Dyrektywa 2002/72/WE) materiały i wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością, nie mogą uwalniać PAAs w ilości wykrywalnej metodą analityczną o granicy wykrywalności 0,01 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność.

Źródło: gis.gov.pl