GIS ostrzega: stwierdzono bakterie w boczku wędzonym z Biedronki

30.06.2020 13:35
EastNews/ PIOTR KAMIONKA/REPORTER
fot. EastNews/ PIOTR KAMIONKA/REPORTER

Uwaga na boczek wędzony dostępny w sprzedaży w sklepach Biedronka. GIS ostrzega, że w boczku marki Kraina Wędlin stwierdzono bakterie, które po spożyciu mogą prowadzić do rozwoju groźnej choroby. Masz ten boczek? Powstrzymaj się od jedzenia, wyrzuć produkt lub zwróć go do sklepu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W partii boczku wędzonego marki Kraina Wędlin stwierdzono bakterie Listeria monocytogenes.

Chodzi o produkt ,,Boczek wędzony” Kraina Wędlin

  • Producent: Goodvalley Sp. z o.o., ul. Młyńska 43b, 77-320 Przechlewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22030207 WE
  • Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
  • Numer partii: 242.130649/73
  • Termin przydatności do spożycia 12.07.2020 / 13.07.2020

Bakterie w boczku z Biedronki

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Objawy listeriozy:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych mogą wystąpić: gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także biegunka, wymioty i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale często nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Boczek będzie wycofany ze sklepów

Firma Goodvalley Sp. z o.o. oraz Jeronimo Martins Polska rozpoczęły procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań produktu. Informacja dla klientów zostanie zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł. Producent ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanego boczku oraz weryfikują działania podejmowane przez zaangażowane podmioty.

Źródło: gis.gov.pl