Oceń
Alkohol szkodzi zdrowiu - to pewne, ale (jak to w życiu bywa) - w niektórych przypadkach może pomagać. Fruktany zawarte w agawie niebieskiej wykorzystywanej do produkcji tequili, zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu, co ułatwia formowanie tkanki kostnej.
Meksykańscy naukowcy udowodnili, że polisacharydy pochodzenia roślinnego, a dokładniej fruktany zawarte w Agave tequiliana, czyli odmianie stosowanej powszechnie do produkcji tequili, mogą łączyć się z bakteriami egzystującymi w naszym układzie pokarmowym tworząc kwasy tłuszczowe wspomagające wchłanianie minerałów (sprawdź, które witaminy i minerały dodadzą Ci energii).
Lepsza absorpcja wapnia i magnezu sprawia, że nasz organizm jest w stanie szybciej odbudowywać uszkodzenia w obrębie kości, co w konsekwencji zapobiega osteoporozie.
Badania na szczurach laboratoryjnych wykazały, że zwierzęta, którym przez 8 tygodni podawano fruktany, wytwarzały aż o 50% więcej osteoklacyny, czyli hormonu wytwarzanego w kościach i regulującego proces ich odbudowy.
Niebieska tequila (Agave tequiliana) używana do produkcji tequili zawiera fruktany pomocne w walce z osteoporozą.
fot.pura.co.jp
Niewielkie ilości tequili mogą wykazywać korzystne działanie na pacjentów chorujących na osteoporozę i pobudzać metabolizm. Co ciekawe, alkohol ten mogą pić osoby stosujące dietę o niskim indeksie glikemicznym. Ułatwia też trawienie tłuszczów, dlatego warto go spożywać po obfitym posiłku.
Niestety lecznicze właściwości tequili dotyczą tylko napojów zawierających 100% wyciąg z agawy, dlatego lepiej sięgać po oryginalne towary z wyższej półki cenowej, które mają w sobie naturalne ekstrakty roślinne.
Fermentowany sok z agawy ceniony był już w czasach Azteków, technologia destylacji alkoholu spopularyzowana została jednak dopiero wraz z pojawieniem się konkwistadorów. Zobaczcie, jak wygląda proces produkcji tequili!
___
Redakcja Zdrowo Bardzo/π
Oceń artykuł