Składnik past do zębów, leków i gum do żucia może wywoływać cukrzycę [Nowe badania]

Monika Piorun
25.06.2018 13:03
Składnik past do zębów, leków i gum do żucia może wywoływać cukrzycę [Nowe badania]
fot. Shutterstock

Naukowcy z Teksasu udowodnili, że w trzustkach diabetyków odkłada się dwutlenek tytanu pochodzący m.in. z kosmetyków, farmaceutyków i wielu produktów spożywczych. Badacze uważają, że składnik odpowiadający za nadawanie białej barwy wywołuje chroniczny stan zapalny trzustki, który może mieć związek z cukrzycą typu 2.

Od białego barwnika do cukrzycy typu 2.

Cukrzyca typu 2. uważana jest za chorobę cywilizacyjną związaną m.in. z nieprzestrzeganiem zasad zdrowej diety, spożywaniem wysokoprzetworzonych produktów i utrzymującym się latami zbyt wysokim stężeniem glukozy we krwi. W ciągu ostatnich czterech dekad liczba pacjentów cierpiących na ten typ choroby zwiększyła się aż czterokrotnie. Obecnie cierpi na nią około 400 mln ludzi na całym świecie. Przez lata sądzono, że na tę odmianę cukrzycy jesteśmy w stanie „zapracować” sami, głównie poprzez niezdrowe odżywianie i brak aktywności fizycznej. Okazuje się jednak, że spory wpływ na powstawanie tego schorzenia mogą mieć składniki obecne w wielu popularnych produktach, po które sięgamy niemal każdego dnia. 

Naukowcom z University of Texas w Austin udało się zaobserwować niepokojącą zależność pomiędzy obecnością kryształków dwutlenku tytanu w trzustkach pacjentów a cukrzycą typu 2. Po przebadaniu próbek tkanek trzustki pobranych od 11 dawców (8 diabetyków i 3 osób zdrowych) okazało się, że u wszystkich osób cierpiących na cukrzycę udało się wykazać obecność pozostałości dwutlenku tytanu. Tymczasem trzustki osób zdrowych były od niego wolne. Zdaniem prof. Adama Hellera, jednego z głównych autorów badań i światowej sławy twórcy nowoczesnych systemów pomiarów poziomu glukozy we krwi u diabetyków, świadczy to o tym, że:

Cukrzyca typu 2. może być wywoływana chronicznym stanem zapalnym trzustki spowodowanym obecnością dwutlenku tytanu.

Prof. Heller uważa, że efekt, jaki wywołuje dwutlenek tytanu (który naturalnie nie występuje w ludzkim organizmie), wykazuje podobieństwo do działania kryształków przyczyniających się do powstawania zapalnych chorób płuc (tj. pylica krzemowa lub azbestowa).

Naukowcy obawiają się, że ten popularny składnik nadający białą barwę wielu produktom może być dużo bardziej szkodliwy, niż dotąd sądzono. Na dodatek wzrost jego popularności w ostatnich latach mógł doprowadzić do epidemii cukrzycy typu 2

W jakich produktach można znaleźć dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu zaczął być popularny od połowy XX wieku, kiedy to zastąpiono nim silnie toksyczne barwniki zawierające ołów. Na masową skalę zaczęto wykorzystywać go już od lat 60. Powszechnie dodawano go do produktów codziennego użytku, głównie jako barwnik oznaczany jako titanum dioxide lub CI 77891, bądź w żywności jako E17. Można go spotkać przede wszystkim jako składnik:

  • past do zębów, 
  • farb, 
  • leków, 
  • plastiku, 
  • papieru,
  • kosmetyków, 
  • kremów do opalania,
  • gum do żucia, 
  • dropsów odświeżających oddech,
  • cukierków, 
  • lukru do pączków,
  • śmietanek do kawy,
  • czekolad,
  • odtłuszczonego mleka,
  • majonezu,
  • suplementów diety (głównie wapnia i magnezu) itp.

Naukowcy ostrzegają, że dwutlenek tytanu może przedostawać się do trzustki wraz z krwią, a wzrost jego użycia w ciągu ostatnich kilku dekad mógł doprowadzić do epidemii cukrzycy typu 2

Wyniki badań na ten temat badacze z Univeristy of Texas w Austin opublikowali na łamach „Chemical Research in Toxicology”. Obecnie rozpoczęli już kolejny etap eksperymentów z udziałem dużo większej grupy badawczej, na której ma zostać sprawdzona zależność pomiędzy obecnością dwutlenku tytanu w trzustce a cukrzycą typu 2.

Wcześniej naukowcom z Francji i Luksemburga udało się wykazać, że dwutlenek tytanu może prowadzić do mikrouszkodzeń błony śluzowej jelita cienkiego i okrężnicy oraz może mieć związek z nowotworami jelita.

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: University of Texas at Austin/PAP/Science Daily/Chemical Research in Toxicology

_____

zdrowie.radiozet.pl/π