Browar na księżycu? Amerykanie chcą warzyć piwo w kosmosie

Monika Piorun
01.02.2017 15:19
Browar na księżycu? Amerykanie chcą warzyć piwo w kosmosie

Studenci z zespołu Team Orginal Gravity, który zakwalifikował się do finału międzynarodowego konkursu Lab2Moon, skonstruowali specjalną kapsułę umożliwiającą fermentację drożdży piwnych, za pomocą której można warzyć piwo w przestrzeni kosmicznej. 

Młodzi inżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wymyślili, w jaki sposób można sprawdzić, czy drożdże są w stanie przetrwać w warunkach panujących na Księżycu. Stworzony przez nich niewielki pojemnik (o wymiarach przeciętnej puszki z napojem gazowanym), ma pozwalać na produkcję piwa nawet na powierzchni Srebrnego Globu.

Urządzenie składa się z trzech komór. W jednej jest miejsce na niesfermentowane piwo a w drugiej - na drożdże. Zawartość obu przegródek można wymieszać dopiero na powierzchni naszego sztucznego satelity, by osad powstały podczas procesu fermentacji mógł opaść do ostatniej - trzeciej komory.

Piwo w stanie nieważkości

Zobacz także

Choć mogłoby się zdawać, że wyprodukowanie piwa na księżycu jest tylko fanaberią utalentowanych konstruktorów, to jednak wiedza, którą można zdobyć za pomocą ich eksperymentu, ma ogromne spore znaczenie dla ludzkości.

Jeśli okaże się, że mechanizm wymyślony przez studentów jest skuteczny, będzie go można wykorzystać m.in. do tworzenia leków dla astronautów przebywających w przestrzeni kosmicznej a nawet chleba, którym mogliby się żywić członkowie misji badawczych.

kanister

 fot. University of San Dieto, sandiego.edu

Prototyp urządzenia pozwalającego na fermentację drożdży piwnych na księżycu

Mini zestaw browarniczy w kosmosie po raz pierwszy pojawił się w 1998 roku za sprawą Kiesten Sterret - studentki Uniwersytetu Kolorado. Na orbicie udało się uwarzyć niewielką próbkę cieczy za pomocą urządzenia opracowanego przez młodą konstruktorkę.

Zobacz także

Pozbawiony walorów smakowych płyn różnił się nieco od zwykłego piwa pod względem koncentracji drożdży oraz białka. Eksperyment został wkrótce powtórzony a na orbitę wysłano nawet automat z Coca-colą w postaci specjalnych tubek do picia. Kosmonauci skarżyli się jednak na wzdęcia spowodowane działaniem musującego płynu.

Na co pozwoli nowa kapsuła do fermentacji drożdży piwnych stworzona przez zespół Team Original Gravity? Jeśli studentom uda się wygrać Google Lunar XPrize Challenge, to będą mogli wypróbować działanie swojego urządzenia na pokładzie księżycowego łazika. Początek misji planowany jest na 28 grudnia 2017 roku.

Alkohol na księżycu

Zobacz także

Pierwszy łyk alkoholu w kosmosie według magazynu "New Scientist" wziął podobno Edwin "Buzz" Aldrin podczas misji Apollo 11. Wylądowanie na powierzchni Księżyca 20 lipca 1969 roku astronauta miał uczcić niewielką ilością płynu przypominającego wino (a właściwie gęsty syrop).

Informacja ta nigdy nie została jednak ostatecznie potwierdzona. Pewne jest natomiast to, że NASA wprowadziła surowe przepisy dotyczące spożywania alkoholu na pokładzie statków kosmicznych a tydzień przed startem wysokoprocentowe napoje są całkowicie zabronione dla osób, które wyruszają w pozaziemskie ekspedycje. Tam stan nieważkości mogą osiągnąć bez wspomagania żadnymi trunkami...

Mimo że spożywanie alkoholu w kosmosie nie jest wskazane, to jednak jego produkcja może pomóc w tworzeniu leków a nawet chleba powstałego z fermentowanych drożdży

Zagłosuj

Czy chciałbyś spróbować piwa wyprodukowanego na Księżycu?

Liczba głosów:

____

zdrowie.radiozet.pl/PAP/π