Kuchenne zmywaki nie są takie złe. Mogą być dobre dla zdrowia

02.07.2019
Aktualizacja: 02.07.2019 15:10
Kuchenne zmywaki nie są takie złe. Mogą być dobre dla zdrowia

Jednym z większych problemów współczesnej medycyny są lekooporne bakterie. Oporność na większość antybiotyków coraz częściej przyczynia się do zgonów. Przełomowe odkrycie naukowców określa kierunek dalszych badań i daje nadzieję na rozwiązanie problemu. 

Co ma w sobie gąbka do mycia naczyń? 

Badania kuchennych zmywaków ujawniły obecność bakteriofagów, potencjalnie zdolnych poradzić sobie z antybiotykoopornymi szczepami bakterii – ogłoszono podczas dorocznego zjazdu American Society for Microbiology w San Francisco.

Badacze z New York Institute of Technology (NYIT) odkryli w gąbkach do zmywania bakteriofagi - wirusy, które atakują bakterie. Jako że bakterie coraz częściej są odporne na działanie antybiotyków, w przyszłości bakteriofagi mogłyby wesprzeć lekarzy.

Ważna informacja

Gąbka kuchenna jest narażona na wszelkiego rodzaju drobnoustroje. Z kolei bakteriofagi zazwyczaj występują wszędzie tam, gdzie przebywają bakterie. Dlatego kuchenne zmywaki są jednym z najlepszych miejsc do poszukiwania fagów

Bakteriofagi: badania 

Kuchenne gąbki mają kontakt z bakteriami wszelkiego rodzaju, a bakteriofagi są wszędzie tam, gdzie bakterie. W rezultacie na zmywaku można znaleźć szczególnie przydatne bakteriofagi.

Studenci NYIT wyizolowali bakterie ze swoich własnych, zużytych zmywaków, po czym wykorzystali je jako przynętę dla fagów. W dwóch przypadkach udało się wykryć fagi zakażające i niszczące bakterie z rodziny Enterobacteriaceae, podobnymi do wywołujących zakażenia szpitalne. Co ciekawe, równie dobrze poradziły sobie z bakteriami pochodzącymi z innych zmywaków.

Bakterie odporne na większość antybiotyków są coraz częściej przyczyną zgonów. Niektóre raporty mówią, że do 2050 roku umierać będzie z tego powodu 10 milionów osób rocznie. Superbakterie wywołają więcej zgonów niż nowotwory. W walkę z lekoopornymi bakteriami włączyła się nawet Organizacja Narodów Zjednoczonych.

Źródło: PAP, American Society for Microbiology