Aldi wycofuje mięso mielone z powodu Salmonelli

27.02.2020 10:25
Aldi wycofuje mięso mielone z powodu Salmonelli
fot. Shutterstock

Znany sklep wycofuje ze sprzedaży mięso z powodu wykrycia bakterii Salmonelli. Klienci, którzy kupili ten produkt proszeni są o jego zwracanie do sklepów. 

Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety "MIĘSNE SPECJAŁY Mięso z kurczaka". Powodem takiej decyzji jest wykrycie bakterii Salmonelli. 

Ten produkt może zagrażać zdrowiu, dlatego nie wolno go spożywać ani sprzedawać. Skażony produkt należy zwrócić do sklepu. Zwrot pieniędzy gwarantowany, nawet jak nie mamy paragonu.

Chodzi o mięso z kurczaka na pulpety "Mięsne specjały" o wadze 400 g sprzedawane w sieci sklepów Aldi

  • Kod kreskowy artykułu 5904170025878,
  • data przydatności do spożycia 26.02.2020,
  • numer partii 0711702.
  • producentem mięsa mielonego jest firma Roldrob.

Aldi zapewnia, że inne produkty z serii "Mięsne specjały" oraz inne produkty firmy Roldrob są bezpieczne i można je spożywać.

Jak rozpoznać objawy zatrucia Salmonellą?

Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez spożycie wody lub jedzenia zawierającego pałeczki Salmonelli.

Zakażenie Salmonellą prowadzi do salmonellozy, czyli zakaźnej choroby przebiegającej zazwyczaj jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Salmonelloza może mieć stosunkowo łagodny przebieg, wtedy objawy ustępują w ciągu kilku dni. Choroba może również zaatakować znacznie mocniej, zmuszając chorego do przebywania w szpitalu.

Objawy zatrucia Salmonellą:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl