Zasady zachowania bezpieczeństwa w przypadku zatrucia salmonellą

Monika Piorun
03.04.2017 15:28
Zasady zachowania bezpieczeństwa w przypadku zatrucia salmonellą

43 osoby - w tym dzieci oraz personel przedszkola w Chotomowie - nadal przebywają w szpitalu z powodu zatrucia salmonellą, do którego doszło w ubiegły czwartek. W sumie hospitalizowano ponad setkę pacjentów. Do 4 kwietnia w placówce będzie trwała dezynfekcja a obiekt będzie zamknięty.

Michał Smoliński, Kierownik Referatu Marketingu i Komunikacji Społecznej Gminy Jabłonna za pośrednictwem mediów społecznościowych poinformował, że:

Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna przeprowadziła inspekcję

w Gminnym Przedszkolu w Chotomowie. Pobrane zostały próbki wody i żywności,

które zostaną przebadane w laboratoriach. Obecnie w budynku przedszkola

przeprowadzana jest dezynfekcja całego obiektu.

Do 4 kwietnia w placówka będzie zamknięta ze względów technicznych. Będzie tam przeprowadzane dalsze czyszczenie. W kolejnych dniach posiłki dla najmłodszych mają być dostarczone przez firmę kateringową.

Zrzut ekranu 2017-04-03 o 15.30.50

Zobacz także

Początkowo sądzono, że zatrucie mogła spowodować bakteria E.Coli. W dwóch szpitalach, do których skierowano skarżące się m.in. na wysoką gorączkę (powyżej 40 st.) dzieci, potwierdzono, że przyczyną masowych zachorowań była salmonella. W ubiegły czwartek, kiedy doszło do zatruć, na obiad podano krokiety.

Podejrzewa się, że bakterie mogły znajdować się w mięsie lub jajkach dodanych do farszu. - Oprócz maluchów hospitalizowano dyrektor przedszkola oraz kilka osób z personelu placówki - potwierdza radny Syguła z Urzędu Gminy Jabłonna. Żadnych objawów zatrucia nie miały natomiast przedszkolaki, którym z powodu przebywania na diecie bezglutenowej podano inny posiłek niż reszcie.

Przeczytaj: Zatrucie w mazowieckim szpitalu. Około 60 dzieci w szpitalach

Co robić, by ograniczyć ryzyko zatrucia salmonellą?

Urząd Gminy zwraca również uwagę, by ze względu na falę zatruć zachować szczególną ostrożność i przestrzegać higieny osobistej:

W porozumieniu z Inspektorem Sanitarnym w Legionowie prosimy

o zachowanie reżimu sanitarnego, w szczególności myciu ciepła

wodą z użyciem mydła i dezynfekowaniu środkami do tego przeznaczonymi

lub spirytusem rąk po każdym po każdym kontakcie z chorą osobą.

Należy zdezynfekować także między innymi klamki

i unikać kontaktu z osobami zarażonymi.

Zobacz także

Pamiętaj!

  • Zawsze parz wrzątkiem skorupki jajek przed włożeniem ich do lodówki i przechowuj je w osobnej przegródce
  • Nigdy nie zamrażaj jedzenia po rozmrożeniu
  • Unikaj surowego mięsa niewiadomego pochodzenia oraz niedopieczonych lub niedogotowanych potraw
  • Myj ręce przed jedzeniem lub przed przygotowywaniem posiłków oraz po skorzystaniu z toalety
  • Nie doprowadzaj do odwodnienia organizmu

________
Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π