Niebezpieczne grzyby - objawy zatrucia, pierwsza pomoc i konsekwencje

27.08.2015 14:53
Niebezpieczne grzyby - objawy zatrucia, pierwsza pomoc i konsekwencje
fot. Niebezpieczne grzyby: objawy zatrucia, pierwsza pomoc i konsekwencje

Co roku słyszymy o przypadkach zatrucia grzybami, z czego niektóre kończą się tragicznie – śmiercią. Jak rozpoznać pierwsze objawy? O czym pamiętać podczas wizyty u lekarza? Jakie są konsekwencje zatrucia grzybami?

Te informacje powinny być dobrze znane nie tylko zapalonym grzybiarzom, ale też wszystkim tym, którzy lubią skusić się na grzyby zebrane w lesie przez rodzinę lub przyjaciół.

Zatrucie grzybami – pierwsze objawy

Po pierwsze należy zachować czujność po zjedzeniu grzyba, którego nie jesteśmy pewni. Pierwsze objawy mogą pojawić się już godzinę po posiłku, zdarza się jednak, że objawy występują dopiero po kilku godzinach lub nawet dniach (!). Najczęstszymi objawami są te, które przypominają zatrucie pokarmowe: ból brzucha, wymioty, biegunka, nudności. Nie warto jednak zakładać, że to tylko zatrucie pokarmowe – natychmiast udaj się do lekarza.

Innymi objawami często występującymi przy zatruciu grzybami są: ból głowy, nadmierne pocenie się, łzawienie, ślinotok, zaczerwienienie twarzy, spadek ciśnienia tętniczego, zaburzenia wzroku, halucynacje oraz drgawki.

Co powiedzieć lekarzowi?

Kiedy podejrzewamy zatrucie grzybami, musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach, które pomogą lekarzowi w wybraniu odpowiedniego leczenia.

Bardzo pomocne będzie, jeśli poinformujemy lekarza o tym jakie grzyby jedliśmy, w jakiej ilości, jak były one przygotowane (duszone, smażone, suszone), jak dużo czasu minęło od zjedzenia do pojawienia się objawów i przybycia do szpitala oraz skąd je wzięliśmy (z lasu, ze sklepu). Ważne jest też, aby zwrócić uwagę na to, czy inne osoby, które jadły grzyby mają podobne symptomy.

Warto również zabezpieczyć podejrzane grzyby – dzięki temu lekarzowi łatwiej będzie postawić diagnozę.

Jak wyglądają trujące grzyby?

Pierwszą i najważniejszą zasadą jest to, aby nie jeść grzybów, których nie jesteśmy pewni. Jeśli nie jesteśmy ekspertami – dajmy sobie spokój i nie ryzykujmy.

Nie powinniśmy kierować się również „domowymi” sposobami na rozróżnianie trujących grzybów. Uważa się, że jeśli przekrojony grzyb nie ściemnieje albo ma słodki smak, to nie jest trujący – niestety w wielu przypadkach nie jest to zgodne z prawdą.

Leczenie zatrucia grzybami

Jeśli nie możemy niezwłocznie udać się do lekarza, powinniśmy pomóc sobie piciem wody z solą, aby wywołać wymioty. Pamiętajmy jednak, że w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami koniecznie musimy udać się do specjalisty.

Zatrucie grzybami najczęściej leczy się przez płukanie żołądka. Czasami trzeba również podać odpowiednią odtrutkę.

Warto też pamiętać, że zatrucie grzybami to nie żart i wiele przypadków kończy się nawet przeszczepem organów wewnętrznych.