Zatrucie pokarmowe na wakacjach: jak uniknąć biegunki i wymiotów?

14.08.2018 16:42
Zatrucie pokarmowe wciąż jest jedną z popularniejszych letnich chorób. Można go uniknąć stosując się do kilku zasad.
Fot. Shutterstock

Latem częściej dochodzi do zatruć pokarmowych, nawet masowych. Wysoka temperatura wpływa na pożywienie w określony sposób. Jeśli żywność i woda nie są dobrze zabezpieczone i odpowiednio przechowywane, mogą stać się źródłem bakterii, wirusów i pasożytów. Dlatego tak ważne jest, by odpowiednio dbać o higienę i zwracać uwagę na przechowywanie i przygotowanie żywności. Sprawdź, jak postępować, by wakacyjnego wyjazdu nie spędzić w łazience.

Każdego roku w czasie wakacji dochodzi do wielu zatruć pokarmowych. W statystykach letnich ta choroba wciąż przoduje. Z tym problemem walczą zarówno wczasowicze w hotelach, jak i bywalcy nadmorskich barów i smażalni, a nawet spacerujący po lesie.

O zatrucie pokarmowe w czasie wakacji nie trudno. Ma na to wpływ wysoka temperatura otoczenia i związane z tym często nieodpowiednie przechowywanie żywności, a także niska jakość produktów oraz często przekraczana data ich spożycia. Zatrucia wakacyjne łączą się także ze zmianą diety, wypiciem zanieczyszczonej wody, czy chęcią próbowania ciekawych potraw.

Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym?

W czasie upałów bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe. Czasami wystarczy, że żywność nie jest odpowiednio przechowywana. Do zatrucia dochodzi poprzez spożycie pokarmów lub płynów zatrutych toksynami, bakteriami, wirusami, pasożytami lub związkami chemicznymi.

Większość zatruć wywołują toksyny produkowane przez bakterie albo sama ilość bakterii. Im wyższa temperatura, tym lepsze warunki do rozwoju bakterii. Z jednej bakterii mogą namnożyć się miliony.

Zatrucie pokarmowe może dotyczyć wielu osób, nawet całej grupy, która spożywała te same produkty. Warto w takich przypadkach udać się do lekarza, bo ten ma obowiązek zgłosić lokalnym władzom masowe zatrucia.

Chcesz uniknąć zatrucia pokarmowego na wakacjach? Zawsze pamiętaj o:

  1. Higienie i częstym myciu rąk przed i po posiłku, a także po skorzystaniu z toalety.
  2. Odpowiedniej higienie w czasie przygotowywania żywności.
  3. Ochronie żywności przed zanieczyszczeniami, owadami i wpływem pogody (staraj się przechowywać żywność w lodówce lub spożywać pokarmy ,,na raz'' bez konieczności ich dalszego przechowywania).
  4. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia, a nawet wąchaj ryby czy mięso, by upewnić się, że są to świeże produkty.
  5. Zawsze dokładnie myj owoce i warzywa. Nie zjadaj owoców bezpośrednio z drzew i krzaków.
  6. Zwracaj uwagę na warunki przechowywania i przygotowywania żywności w barach i restauracjach. Jeśli cokolwiek budzi Twoje wątpliwości, zrezygnuj z jedzenia w tym lokalu. Zwróć szczególną uwagę na to, czy ciasta, kanapki, koktajle, produkty mleczne, mięso, ryby, lody, sałatki są w lodówce.
  7. Na wycieczki zabieraj ze sobą produkty, które nie ulegają  łatwo zepsuciu i dobrze znoszą wysoką temperaturę.
  8. Noś przy sobie wodę mineralną butelkowaną. Nie napełniaj pustej butelki wodą ze strumyka, jeziora lub kraników miejskich z wodą nieoznaczoną do spożycia.
  9. Nie kupuj i nie spożywaj grzybów, których nie znasz.

Wczasowiczu, miej się na baczności! Jeśli widzisz, że personel baru czy restauracji nieodpowiednio obchodzi się z żywnością, produkty dziwnie pachną lub ewidentnie nie są odpowiednio przechowywane, nie decyduj się na jedzenie w tym miejscu. Wybieraj lokale, które nie mają nic do ukrycia. Mogą łatwo wykazać, skąd mają żywność, personel jest w stanie powiedzieć, skąd pochodzą ryby i kiedy były łowione, a wszystkie ,,delikatne'' produkty są odpowiednio chłodzone. Nie bój się pytać i dociekać w sprawie zamówionej żywności.

Co zrobić, gdy wystąpią objawy zatrucia pokarmowego?

Objawy zatrucia pokarmowego pojawiają się zazwyczaj po 1-6 godzinach od spożycia zakażonego pokarmu lub wypicia zakażonego płynu. Samo zatrucie trwa przeważnie kilka dni i nie pozostawia po sobie śladu poza ewentualną utratą wagi. Zwykłe zatrucie nie jest groźne i ma zazwyczaj dosyć łagodny przebieg. To gwałtowne wystąpienie objawów i ich nasilanie się powinno zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza.

Do typowych objawów zatrucia pokarmowego zalicza się:

Gdy pojawią się objawy zatrucia najlepiej nie powstrzymywać ich za wszelką cenę, ale obserwować, jak rozwinie się sytuacja. Wymioty i biegunka należą do mechanizmów obronnych organizmu, który za wszelką cenę stara się pozbyć toksyn.

 Jeśli nie występują wymioty, można je sprowokować i tym sposobem pozbyć się z żołądka zakażonej żywności. Wymiotów nie wolno jednak prowokować u osób, które zatruły się silnymi toksynami, a także u osób nieprzytomnych, chorych, kobiet w ciąży i u małych dzieci.

Toksyn z organizmu można się także pozbyć inną drogą. Jeśli nie pojawi się biegunka, można zażyć lek przeczyszczający, który umożliwi usunięcie toksyny z jelit. Leków przeczyszczających nie wolno jednak podawać osobom, które są odwodnione, małym dzieciom, osobom starszym, chorym, kobietom w ciąży.

By nie dopuścić do odwodnienia, należy pić dużo płynów oraz elektrolitów i na kilka dni zrezygnować z niektórych produktów spożywczych. Lekkostrawna dieta, pozbawiona surowych warzyw i owoców, a także czerwonego mięsa, sosów, alkoholu pomoże przejść przez zatrucie łatwiej i szybciej.

  • Uwaga! Jeśli objawy zatrucia są silne - pojawiły się silne wymioty, mocna biegunka, silny ból brzucha (szczególnie po spożyciu grzybów, owoców lasu) należy zgłosić się do lekarza. Nasilone objawy zatrucia mogą bowiem doprowadzić do odwodnienia organizmu. Objawy zatrucia u dzieci i osób starszych są wskazaniem do pilnej wizyty u lekarza.

Jeśli zauważysz nieprawidłowości w lokalu sprzedającym żywność, przekaż uwagi właścicielowi obiektu, pracownikom obiektu lub powiadom powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną.

ZOBACZ TAKŻE:

Źródło: gis.gov.pl

________

zdrowie.radiozet.pl/nk