Mięsożerne bakterie w Bałtyku – zmarła jedna kobieta

09.08.2019
Aktualizacja: 09.08.2019 12:17
Mięsożerne bakterie w Bałtyku (przecinkowce)

Zmarła kobieta, która zaraziła się podczas kąpieli w Morzu Bałtyckim przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus. Wiadomość tę potwierdziły niemieckie władze. Niestety nie wiadomo, gdzie kobieta się kąpała, ani skąd pochodziła. To piąty tego typu przypadek w tym sezonie. Dlaczego te bakterie są tak groźne dla człowieka?

Vibrio vulnificus, inaczej przecinkowce, to bakterie mięsożerne, występujące w wodach tropikalnych. Jednak od kilku lat pojawiają się również w Bałtyku – wszystko przez ocieplenie klimatu. Bakterie te mnożą się w wodzie morskiej w przyspieszonym tempie, gdy jej temperatura przekroczy 20 stopni Celsjusza. Dla ludzi zdrowych nie są one groźne (choć lepiej zachować czujność!), ale dla osób z obniżoną odpornością stanowią ogromne zagrożenie. Do tej grupy możemy zaliczyć dzieci, osoby starsze, a także chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby), czy przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie.

U tych osób przecinkowce mogą doprowadzić do groźnych infekcji, a nawet do sepsy i śmierci. Szacuje się, że śmiertelność po zakażeniu Vibrio vulnificus wynosi około 25%, a jeśli dojdzie do sepsy, czyli zespołu ogólnoustrojowej reakcji zapalnej, liczba ta wzrasta do 50%. Przy czym większość pacjentów umiera w ciągu 48 godzin od zakażenia.

Przecinkowcami można się zarazić podczas kąpieli (do organizmu człowieka dostają się poprzez rany lub skaleczenia), a także jedząc skażone nimi ryby i owoce morza.

Przecinkowce (Vibrio vulnificus) – jakie są objawy zakażenia?

Zakażenie przecinkowcami prowadzi do zatrucia pokarmowego lub stanów zapalnych żołądka lub jelit. Początkowo pojawiają się:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • nudności,
  • gorączka,
  • dreszcze.

Mogą również wystąpić dolegliwości skórne, np.:

Zmianom tym towarzysz ból oraz pieczenie.

W przypadku wystąpienia tego typu objawów konieczne jest natychmiastowa wizyta u lekarza — kontakt z przecinkowcami może się skończyć ciężkim zatruciem pokarmowym, amputacją kończyny, a nawet śmiercią.

Jak się leczy zatrucie przecinkowcami?

Leczenie zakażenia przecinkowcami jest niezwykle trudne i nie ma jednego schematu postępowania. Lekarze zwykle podają swoim pacjentom antybiotyki z grupy chinolonów.  

Warto przeczytać!

Według międzynarodowych badaczy, Bałtyk jest najszybciej ocieplającym się morzem na świecie. Wszystko to przez ocieplenie klimatu. W lecie, podczas upalnych dni, temperatura wody w Bałtyku przekracza 20 st. C, a w tej temperaturze najszybciej rozmnażają się mięsożerne bakterie, czyli przecinkowce.

Źródło: PAP/ Nature Climate Change