Zamknij

Objawy zatrucia grzybami: typowe i nietypowe. Nie przegap ich

10.08.2022
Aktualizacja: 10.08.2022 12:05
Objawy zatrucia grzybami
fot. Shutterstock

Zaczyna się sezon grzybobrania. Jeśli nie znasz się na grzybach, skontaktuj się ze specjalistami. Dowiedz się, jakie mogą być objawy zatrucia grzybami (typowe i nietypowe). 

W lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Coraz więcej Polaków wybiera się na grzybobranie. Niestety niewielu ma wiedzę, które grzyby są jadalne, a które trujące. To może skutkować zatruciem, poważnymi problemami zdrowotnymi, a nawet śmiercią.

Adam Kamiński, specjalista służby leśnej z Nadleśnictwa Skrwilno (kujawsko-pomorskie), apeluje, by podczas grzybobrania kierować się rozsądkiem, a w razie wątpliwości nie bać się pomocy specjalisty.

– Sierpień to wczesny sezon na zbieranie grzybów, ale ludzie powoli zmierzają do lasów w tym celu. Teraz zbiera się m.in. kurki. Za moment zaczną się podgrzybki. Gdzieś tam można liczyć na koźlarza czy prawdziwka – powiedział Adam Kamiński.

Nie wiesz, czy grzyb jest jadalny? Poproś o pomoc

Ekspert dodał, że w czasie grzybobrania najlepiej kierować się przekazywanymi przez babcie i dziadków sprawdzonymi sposobami.

– Gdy nie jesteś fachowcem w tej dziedzinie, to nie zbieraj grzybów blaszkowych. Te z "gąbką" pod kapeluszem są o tyle bezpieczne, że żadnym z nich nie zatrujemy się śmiertelnie – tłumaczy ekspert i dodał: – Najgroźniejszy jest blaszkowy grzyb muchomor sromotnikowy. Jest go sporo w polskich lasach tak jak i innych gatunków muchomorów. Starajmy się zbierać grzyby dojrzałe, bo te dopiero w początkowej fazie rozwoju można pomylić z innymi gatunkami. Oczywiście wyłączam tu podgrzybki, bo te małe są najlepsze do różnego rodzaju przetworów, ale to łatwy grzyb do rozpoznania. Żeby zbierać popularne kanie trzeba już większego doświadczenia i znajomości grzybów. Jeżeli mamy jednak jakieś wątpliwości – zwróćmy się z prośbą o pomoc do fachowców.

Leśnik przypomina, że w każdej wojewódzkiej oraz powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej są doświadczeni specjaliści, którzy pomogą odróżnić grzyby jadalne od trujących. Potwierdza to rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy Łukasz Betański.

– Nasi grzyboznawcy są do państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku. Dyżurują zarówno w Bydgoszczy przy ul. Kujawskiej, jak i przy innych powiatowych stacjach Sanepidu. Jeżeli tylko nie są państwo czegoś pewni, to proszę do nas przyjść. Doświadczeni specjaliści pomogą i rozwieją państwa wątpliwości – podkreślił Betański w rozmowie z PAP i dodał: – Kierujmy się w czasie grzybobrania także rozsądkiem i znaną od pokoleń prawdą: jeżeli nie wiesz, co to za grzyb, to zostaw go w lesie.

Rzecznik dodał, że do identyfikacji należy przynosić grzyby świeże, w całości wykręcone z podłoża.

W Polsce zbieranie grzybów jest legalne, każdy wziąć koszyk i iść do lasu. Niestety co roku do szpitali trafiają amatorzy grzybów, którzy zatruli się domowym posiłkiem zawierającym zebrane przez nich grzyby.

Objawy zatrucia grzybami – kiedy trzeba zgłosić się do lekarza?

Typowe objawy zatrucia grzybami to:

Jednak objawy zatrucia grzybami mogą być nietypowe, niezwiązane z przewodem pokarmowym. Toksyny grzybów mogą bowiem zaatakować układ nerwowy, wywołując problemy neurologiczne. 

Do tego typu objawów zalicza się: 

Ważne!

Wszelkie niepokojące objawy występujące po spożyciu grzybów powinny być natychmiast konsultowane z lekarzem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP Tomasz Więcławski