Olej arganowy – płynne złoto z Maroka

Aleksandra Supryn
07.09.2015 16:02
Olej arganowy – płynne złoto z Maroka
Fot. Olej arganowy – płynne złoto z Maroka

Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej dobroczynnych dla ludzkiego organizmu olejów na świecie. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminę E oraz bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-9, omega-6 i omega-3. Używa się go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Dlaczego olej arganowy jest taki drogi?

Nie bez powodu nazywa się go „płynnym złotem Maroka”. Jego produkcja jest bardzo czasochłonna, a drzewo arganowe, z którego się go wytwarza, jest dość rzadkie. Rośnie ono jedynie w południowo-zachodniej części Maroka.

Wszystko to sprawia, że olej jest towarem niezwykle luksusowym, a więc i drogim. Cena litra oleju arganowego może dochodzić nawet do 250 złotych.

Olej arganowy – właściwości kosmetyczne

Olej arganowy jest bardzo ceniony w przemyśle kosmetycznym. Często nazywany jest „eliksirem młodości” i ma zbawienny wpływ na ludzką skórę.

Ma też właściwości regeneracyjne, nawilżające oraz odmładzające. Jest świetnym produktem dla osób dojrzałych, ponieważ wypełnia zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Powinny go też stosować osoby z bardzo zniszczoną i suchą skórą oraz kobiety w ciąży – udowodniono, że smarowanie brzucha podczas ciąży zapobiega powstawaniu rozstępów.

„Płynne złoto z Maroka” pomoże też na zniszczone włosy. Wcierając go w skórę głowy wzmocnimy cebulki włosów, a w końcówki – zapobiegniemy ich rozdwajaniu się.  

Olej arganowy polecany jest również przy chorobach skóry – łuszczycy czy egzemie.

Olej arganowy – właściwości zdrowotne

Naukowcy dowiedli, że stosowanie tego oleju w kuchni może zapobiec miażdżycy, nadciśnieniu, chorobom wieńcowym, zakrzepicy oraz chorobom serca. Uważa się również, że może przeciwdziałać powstawaniu i rozwijaniu się nowotworów. Stosując go jesteśmy też w stanie obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.

Trzeba jednak wiedzieć, że oleju arganowego należy używać w kuchni z umiarem. Jest bardzo kaloryczny – w 100 g znajduje się aż 800 kcal.

Jak używać oleju arganowego w kuchni?

Po pierwsze oleju arganowego nie stosuje się do smażenia. Poddany wysokiej temperaturze traci wszystkie właściwości, które sprawiają, że jest tak wyjątkowy.

Używa się go głównie do sosów oraz marynat. Jest świetnym dodatkiem do mięs, ryb oraz sałatek. Najlepiej dodawać go w postaci prawie nieprzetworzonej i zaraz przed podaniem potrawy – w ten sposób nie straci swoich cennych właściwości.