Zamknij

Jakie właściwości ma mleczko pszczele?

29.04.2022
Aktualizacja: 29.04.2022 16:25
Właściwości mleczka pszczelego
fot. Shutterstock

Mleczko pszczele to jeden z niezwykle cennych pszczelich produktów, obok miodu, propolisu czy pierzgi. Ma niezwykłe właściwości. Nic w tym dziwnego – jest pokarmem królowej matki. Również ludzie mogą skorzystać z jego korzystnego działania.

Choć lepiej znany jest miód, to również mleczko pszczele jest od wieków stosowane w medycynie ludowej. Choć nie ma wielu badań przeprowadzonych u ludzi, które potwierdzałyby jego dobroczynne działanie, to nie ma również wątpliwości, że ma ono pozytywny wpływ na organizm człowieka. Potwierdza to doświadczenie, a współczesna nauka także coraz częściej to dostrzega.

Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to kremowa substancja o galaretowatej konsystencji. Jest produkowane w gruczołach gardzielowych przez młode pszczoły karmicielki i służy do karmienia pszczół i matki pszczelej – to dzięki niemu królowa ma większe rozmiary niż reszta pszczół, które są nim karmione bardzo krótko (matka dostaje je przez całe życie). Mleczko może mieć różne kolory: od kremowego i jasnożółtego, poprzez niebiesko-biały po brudnoszary – decyduje o tym rodzaj pyłku kwiatowego, z jakiego powstaje. Jeśli chodzi o smak, to jest słodko-kwaśne i ma dość ostry zapach, przypominający śmietankę.

Co zawiera mleczko pszczele?

Mleczko pszczele zawiera około 50-70 proc. wody, 9-18 proc. białek, 7-18 proc. cukrów, 3-8 proc. tłuszczów, około 1,5 proc. składników mineralnych oraz niewielkie ilości polifenoli i witamin.

W jego składzie udało się wyodrębnić ponad 120 różnych substancji. Do najważniejszych należą:

  • niezwykle wartościowe białka
  • kwasy organiczne
  • kwasy tłuszczowe
  • enzymy
  • składniki mineralne, w tym potas, wapń, sód, magnez, cynk, żelazo, miedź, mangan
  • witaminy, w tym niemal wszystkie witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę D
  • kompletny zestaw aminokwasów.

Mleczko pszczele ma bardzo dużą wartość odżywczą, stymuluje też odnowę tkanek i ma działanie antybiotyczne.

Jakie właściwości ma mleczko pszczele?

Mleczko pszczele od tysięcy lat było uznawane za produkt o pozytywnym wpływie na organizm człowieka. W starożytnej Grecji, Egipcie i Chinach stosowany był w medycynie naturalnej na zwiększenie siły fizycznej i zdolności intelektualnych albo jako kosmetyk. Dzisiaj stosuje się je w apiterapii. Choć nie ma wielu badań wpływu mleczka pszczelego na zdrowie człowieka, to istnieje sporo takich, które przeprowadzono na zwierzętach. Uznaje się, że mleczko pszczele:

  • pomaga w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych
  • reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu
  • ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby
  • pomaga kontrolować cukrzycę
  • wspomaga leczenie chorób wieku podeszłego
  • zmniejsza objawy menopauzy
  • zmniejsza objawy PMS
  • poprawia płodność.

W jakiej postaci można przyjmować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele można przyjmować doustnie lub stosować na skórę. Jest dostępne jest w różnych postaciach, m.in. w naturalnej w postaci żelu (najczęściej mrożonego), mieszanki z miodem, mleczka liofilizowanego (w tabletkach, kapsułkach), ampułek do picia i innych preparatów. Podjęcie leczenia przy pomocy mleczka pszczelego zawsze najlepiej skonsultować. Terapie taką należy zaczynać od bardzo małych ilości.

Kto nie powinien stosować mleczka pszczelego?

Mleczko pszczele jest uznawane za w miarę bezpieczne dla większości osób, o ile jest przyjmowane w odpowiednich dawkach.

Stosowanie mleczka pszczelego nie jest jednak zalecane osobom z astmą lub alergiami na produkty pszczele – może spowodować u nich silne reakcje alergiczne. Nie powinny go także przyjmować osoby ciężko chore, w tym na nowotwory, ostre choroby zakaźne, z przewlekłą niewydolnością nerek.

Nie ma wystarczającej ilości wiarygodnych informacji, aby stwierdzić, czy stosowanie mleczka pszczelego w ciąży lub podczas karmienia piersią jest bezpieczne – lepiej więc unikać stosowania go w tym okresie życia.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com / Pszczoly.eu / Medicalnewstoday.com