Herbaty napotne na gorączkę i przeziębienie. Te napary postawią cię na nogi

14.01.2020
Aktualizacja: 25.01.2020 09:49
Herbatki napotne. 5 przepisów
fot. Shutterstock

Herbaty (napary) napotne są polecane w leczeniu objawów związanych z przeziębieniem, grypą, a także w stanach ostrego lub chronicznego zapalenia gardła, lub płuc. Herbaty napotne rozgrzewają organizm od wewnątrz, pobudzają gruczoły potowe do szybszej pracy. Obfite pocenie się obniża temperaturę ciała, a także pomaga wydalić z organizmu toksyny wytwarzane przez chorobotwórcze organizmy. 

Herbatki (napary) rozgrzewające trzeba pić, gdy są gorące. Gdy ostygną, tracą swoje właściwości. Oczywiście dzieciom takie napary należy podawać lekko przestudzone, aby się nie poparzyły.

Herbatki napotne działają najefektywniej w połączeniu z innymi zabiegami napotnymi, np. zawijanie mokre lub suche.

Najefektywniej działają herbatki napotne przygotowane na bazie lipy, malin, bzu czarnego, miód, goździków i imbiru. Poniżej przykłady naparów napotnych polecanych przez Andrzeja Szymańskiego, autora książki "Wielki przewodnik po medycynie naturalnej. Ponad 800 kuracji na 250 najczęstszych dolegliwości".

Napar z kwiatu lipy

Jedną łyżkę kwiatu lipy zalewamy 250 milimetrami wrzącej wody. Po zaparzeniu (mniej więcej 10 minut) przecedzamy napój i słodzimy cukrem lub miodem. Wypijamy 3-5 filiżanek napoju, jedną poi drugiej. Następnie kładziemy się do łóżka nagrzanego termoforem lub butelkami z gorącą wodą, ciepło okrywamy się i leżymy dopóty, dopóki się dobrze nie wypocimy (30-60 minut). Na zakończenie zabiegu należy natrzeć ciało wilgotnym i chłodnym ręcznikiem, a potem suchym. Następnie należy ubrać się i odpocząć. Niewskazane jest wychodzenie z domu.

Mieszanka z suszonych malin i kwiatów lipy i dziewanny

30 gramów suszonych owoców malin mieszamy z taką samą ilością suszonego kwiatu lipy i kwiatu dziewanny. 3 łyżki stołowe mieszanki wsypujemy do 0,6 litra wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem (nie na ogniu) na 10 minut. Po zaparzeniu napój przecedzamy i wypijamy 3-4 filiżanki jedną po drugiej Dalej postępujemy tak jak po wypiciu naparu z kwiatu lipy.

Herbata z miodu i cytryny

Do 1 litra wrzącej wody dodajemy 2-3 łyżki stołowe czystego miodu pszczelego oraz sok z jednej cytryny i pozostawiamy na 10 minut na małym ogniu. Gorący płyn, spożywany w dużych ilościach (na raz pijemy 4-5 filiżanek) ma właściwości rozgrzewające, napotne, a tym samym przynosi ulgę cierpiącym na schorzenia klatki piersiowej, przeziębienia i grypy. Schłodzona herbata z miodu i cytryny jest dobrym napojem orzeźwiającym i jednocześnie wzmacniającym.

Herbata z szyszek i liści chmielu

Jedną łyżkę stołową szyszek i liści chmielu wsypujemy do 300 mililitrów wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę, aby herbata naciągnęła. Pijemy ją na gorąco; dziennie 3 filiżanki. Łagodzi bóle różnego rodzaju, a także pomaga w zasypianiu.

Napój napotny na bazie wina czerwonego

Do garnka wlewamy 300 mililitrów starego czerwonego wina (w tym przypadku działa lepiej niż białe). Mieszamy z 300 mililitrami wody, dodajemy jedną czubatą łyżkę stołową cukru i 5 goździków. Naczynie stawiamy na małym ogniu i trzymamy tam tak długo, aż połowa płynu wyparuje. Napój – gorący, w dużych ilościach – podajemy tylko dorosłym. Dalej postępujemy tak samo, jak po wypiciu naparu z lipy.

Pamiętaj!

Organizm najszybciej wraca do zdrowia podczas snu, dlaczego zaleca się choremu odpoczynek. Jeśli nie poczujesz się lepiej po 2-3 dniach, skontaktuj się z lekarzem.

Źródło: "Wielki przewodnik po medycynie naturalnej. Ponad 800 kuracji na 250 najczęstszych dolegliwości", Andrzej Szymański, Wydawnictwo WAM, 2017.