Amigdalina a nowotwory – czy ta substancja rzeczywiście leczy raka?

09.04.2019
Aktualizacja: 09.04.2019 16:05
Amigdalina a olejek z pestek moreli

Amigdalina uważana jest za substancję, która leczy nowotwory. Niestety nie ma na to żadnych dowodów. Są za to dowody na to, że pochodzący z rozpadu amigdaliny cyjanowodór może szkodzić człowiekowi.

Amigdalina to organiczny związek, który występuje w pestkach wielu roślin, m.in. migdałowca, pigwy, brzoskwini, jabłoni, śliw, wiśni, moreli. Nadaje im gorzkawego smaku. Niektórzy czasami stosują wymiennie dla amigdaliny nazwę witamina B17 – błędnie z dwóch powodów. Po pierwsze, pod tą nazwą kryje się mieszanina amigdaliny i jej pochodnej o nazwie Laetrile (Letril), po drugie mieszanina ta nie jest klasyfikowana jako witamina i nie powinna nosić tej nazwy.

Jak amigdalina stała się lekiem na raka?

Amigdalina stała się bardzo popularna dzięki dr Ernstowi Theodorowi Krebsowi, który w latach XX w. ubiegłego wieku ogłosił, że może być ona lekiem w walce z rakiem. Co prawda, dodał również, że jest ona zbyt toksyczna dla człowieka, ale ta informacja stała mniej się popularna niż ta pierwsza.

Amigdalina w organizmie człowieka rozkłada się na: na glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór (inaczej kwas pruski; wchodził on w skład Cyklonu B, śmiercionośnego gazu wykorzystywanego przez nazistów do eksterminacji ludzi w komorach gazowych). I to właśnie ta ostatnia substancja jest bardzo niebezpieczna dla człowieka, a jednocześnie przyczyniła się do tego niepopartego badaniami naukowymi przekonania, że pomaga w leczeniu nowotworów. Jak to się stało?

Ernest Krebs był przekonany, że niedobór lub brak amigdaliny w organizmie człowieka przyczynia się do chorób nowotworowych. Wierzył, że powstały w wyniku rozkładu amigdaliny cyjanowodór niszczy komórki nowotworowe. Stąd zalecenia, by chorzy zjadali owoce, zawierające pestki z amigdaliną, w całości, np. jabłka, morele, śliwki. Po wielu latach i licznych badaniach okazało się, że Krebs nie ma racji, a preparaty zawierające pochodną amigdaliny – Laetrile (Letril), zwiększają ryzyko zatrucia cyjankiem, zwłaszcza gdy chory przyjmuje również witaminę C lub cierpi na niedobór witaminy B12. FDA, czyli  Amerykańska Agencja Żywności i Leków, nakazała wycofanie z rynku wszystkich tego typów preparatów.

Czytaj więcej: Rak, czyli nowotwór złośliwy. Skąd się bierze rak i dlaczego jest groźny?

Amigdalina truje, a nie leczy

Amigdalina nie jest cudownym lekiem na nowotwory. Co więcej, stosowanie jej może choremu zaszkodzić. Mimo to ta substancja jest dostępna w internetowych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Szczególnie popularne są pestki moreli oraz wytłaczany z nich olej. Amigdalinę można dostać również w formie tabletek, kapsułek.

Ważne

Nierozważna suplementacja może zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Nie kupuj "cudownych leków" przez internet, a wszystkie informacje o "cudownych specyfikach" leczących wszystko, weryfikuj i sprawdzaj, najlepiej u swojego lekarza.

Żadne z wykonanych do tej pory badań nie potwierdziło skuteczności amigdaliny w leczeniu nowotworów. Owszem, powstały w wyniku rozpadu amigdaliny cyjanowodór działa na komórki nowotworowe, ale doświadczenia tego typu wykonywane były w warunkach in vitro, czyli poza ustrojem człowieka. Tymczasem amigdalina, czy jej pochodne, rozkłada się w organizmie człowieka w układzie pokarmowym i nie dociera do komórek nowotworowych. Zamiast tego cyjanowodorek działa na zdrowe komórki i w ten sposób dochodzi do intoksykacji organizmu człowieka cyjankami.

Nie ma żadnych dowodów na to, że amigdalina jest skuteczna w leczeniu nowotworów, natomiast są dowody na to, że spożywanie produktów z amigdaliną może przyczyniać się do zatrucia cyjanowodorem (zwłaszcza po doustnym przyjmowaniu tego związku). Świadczą o tym statystyki oddziałów toksykologicznych. Co roku trafiają na nie osoby, które skarżą się na nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy, gorączkę. Są to najczęściej osoby, które zachęcone reklamą typu „amigdalina lekiem na raka” sięgają po preparaty z nią bez konsultacji z lekarzem. Zatrucie cyjanowodorem może mieć bardzo poważne skutki zdrowotne – może dojść do uszkodzenia wątroby, pojawienia się zaburzeń neurologicznych, a nawet może prowadzić do śmierci. 

Polecamy: Nie jedz nasion jabłek! Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.